EMA pareri pozitive Steglujan medicament reglarea glicemiei in diabetul de tip 2.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a fost de parere că beneficiile noului medicament Steglujan sunt mai mari decât riscurile asociate și acesta poate fi autorizat pentru utilizare în UE.

Medicamentul Steglujan s-a dovedit eficace în reglarea glicemiei. De asemenea, tratamentul cu Steglujan a dus la scăderea în greutate, aspect considerat benefic la pacienții cu diabet.

Beneficiile Steglujan au fost mai mici la pacienții cu probleme renale. În ceea ce privește siguranța, s-a considerat că aceasta este similară cu cea a altor medicamente din aceeași clasă.

Steglujan este un medicament utilizat pentru reglarea glicemiei (valorile glucozei/zahărului în sânge) la adulți cu diabet de tip 2.
pareri steglujan medicament nou diabet de tip 2

Steglujan se administreaza în asociere cu regim alimentar și cu exercițiu fizic la următorii pacienți: 
  • pacienți la care glicemia nu este reglată în mod satisfăcător cu medicamentele antidiabetice metformină și/sau o sulfoniluree în asociere cu ertugliflozină sau cu sitagliptină;
  • pacienți care iau deja ertugliflozină și sitagliptină sub formă de comprimate separate. 

Steglujan conține in compozitie substanțele active ertugliflozină și sitagliptină.

Cele două substanțe active din Steglujan acționează în moduri diferite pentru scăderea glicemiei.

Ertugliflozina ajută la scăderea valorilor glucozei din sânge provocând eliminarea glucozei în urină de către pacient. 

Aceasta se realizează blocând la nivelul rinichilor o proteină (numită SGLT2) care în mod normal duce glucoza din rinichi înapoi în sânge. 

Sitagliptina blochează descompunerea hormonilor incretinici din organism. Acești hormoni stimulează pancreasul să producă insulină. 

Acțiunea prelungită a hormonilor incretinici determină pancreasul să producă mai multă insulină când glicemia este mare. 

De asemenea, sitagliptina reduce cantitatea de glucoză produsă de ficat, mărind valorile insulinei și scăzând valorile hormonului glucagon. 

Împreună, aceste acțiuni ale celor doua componente active din Steglujan reduc glicemia și ajută la menținerea sub control a diabetului de tip 2.

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Steglujan (care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10) sunt infecții fungice și alte infecții la nivelul aparatului genital feminin.

Steglujan este disponibil sub formă de comprimate care conțin ertugliflozină și sitagliptină în două concentrații (5 mg/100 mg și 15 mg/100 mg) și se poate obține numai pe bază de prescripție medicală.

Doza inițială recomandată pentru administrarea Steglujan este de un comprimat de 5 mg/100 mg luat o dată pe zi. 

La pacienții la care este necesară o reglare suplimentară a zahărului din sânge, doza poate fi mărită la un comprimat de 15 mg/100 mg o dată pe zi. 

Pentru informații suplimentare cu privire la utilizarea Steglujan, va rugam sa citiți prospectul sau sa va adresați medicului dumneavoastră sau farmacistului.