In ce consta VERTEBROPLASTIA si cum stiu ca ar trebui sa recurg la aceasta procedura medicala.

Vertebroplastia este o intervenție minim invazivă, ce constă în injectarea unei cantități de ciment într-un corp vertebral fracturat sau tasat.

În general, pacientul are dureri importante la nivelul vertebrei corespunzătoare, ce nu cedează la tratamentul antialgic (contra durerii). 

Cimentul acrilic a fost folosit, în chirurgie, pentru prima dată, în anul 1960, pentru fixarea protezei de șold, de către J. Charnley. 

Vertebroplastia a fost fundamentată teoretic în 1984 și aplicată intraoperator de P. Galibert. În anul 1985, sub coordonarea lui H. Deramond, procedeul a fost realizat, în premieră, pe cale percutană, pentru un hemangiom cervical, iar din 1987 este utilizat pentru tratarea tasărilor vertebrale, secundare osteoporozei sau infiltrării maligne. 
pareri medicale vertebroplastia ce este si cand e nevoie de ea

Începând din 1992, J. Chiras a perfecționat tehnica și a lărgit foarte mult sfera aplicabilității metodei. 

Din 1991 vertebroplastia este utilizată și în SUA, iar din 1998 este aprobată de FDA (Food and Drug Administration); în prezent, în SUA sunt făcute aproximativ 200000 de vertebroplastii pe an.

Uneori, durerile sunt atât de importante, încât pacientul nu se poate mobiliza. Cimentul are rolul de a consolida și de a stabiliza vertebra. 

Intervenția se face cu anestezie locală și durează în jur de 20-30 de minute. În cadrul unei operații, se poate interveni la trei-patru vertebre.

Pacientului i se injectează anestezie locală și o uşoară sedare intravenoasă în sala de operație în condiții de staţionar.

Acul de biopsie este ghidat prin vertebrele fracturate, orientat de raze X prin pielea pacientului. 

Injectarea se face sub control radioscopic permanent (faţă şi profil) pentru a evolua umplerea corectă a leziunii şi depistarea eventualelor extravazări extravertebrale, mai ales la nivelul peretelui posterior, spre canalul medular.

Acul este îndepărtat și cimentul se întărește rapid (în aprox. 10 minute), cu efect clinic imediat. Locul puncției cuanate este acoperit cu un bandaj.

Pacientul trebuie să stea la pat două-trei ore după intervenție, până ce se întărește cimentul și, în multe cazuri, poate fi externat în aceeași zi.

NU are contraindicații sau restricții în perioada următoare externării.

În același timp, dacă este vorba de o fractură pe fond de osteoporoză, pacientul ar trebui să se adreseze și unui medic endocrinolog, pentru prescrierea unui tratament corespunzător, care să prevină apariția unor noi fracturi, la nivelul altor corpuri vertebrale.

Complicațiile în urma vertebroplastiei sunt rare (mai puțin de 3% din cazuri).