Operatii cardiace minim invazive la Institutul Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj - Napoca.

Noutati in Sanatate. Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca va implementa, incapnd cu anul 2018, un sistem de chirurgie cardiacă minim invazivă, în premieră naţională pentru clinicile de profil de stat din România, prin care vor fi reduse mult problemele post operatorii, precum şi costurile tratamentului.

Pentru implementarea noului sistem şi pentru familiarizarea chirurgilor din Cluj - Napoca cu noile tehnici medicale de specialitate, o echipă mixtă de medici din România, Italia şi Georgia au efectuat, duminică şi luni, la Institutul Inimii, 4 astfel de operaţii cardiace minim invazive.
pret operatii cardiace minim invazive la institutul inimii niculae stancioiu

Directorul medical al Institutului Inimii, chirurgul Adrian Molnar, membru al echipei care a realizat intervenţiile, a declarat că aceste intervenţii chirurgicale minim invazive reduc suferinţa fizică a pacienţilor.

Iar în cazul celor tineri, este redusa inclusiv suferinţa psihică, generată de cicatricile mari, inestetice, care rămân după o operaţie clasică pe cord deschis.

E un proiect pe care s-a dorit a fi introdus la Cluj de doi ani, un proiect de chirurgie minim invazivă la Institutul Inimii, în premieră naţională pentru spitalele publice din România. 

Conform declaratiilor doctorului Adrian Morar este vorba despre efectuarea aceloraşi tipuri de operaţii pe care le facem în mod obişnuit prin sternotomie mediană, dar pe care sunt facute acum prin incizii mici care să reducă mult suferinţa pacientului, post-operator, şi complicaţiile post operatorii, iar recuperarea sa fie mult mai rapidă. 

De asemenea, costurile vor fi mai mici, prin spitalizarea mai redusă. Astfel de intervenţii minim invazive necesită un instrumentar special, un training special, dar şi interes din partea chirurgilor pentru acest tip de chirurgie, care este una a viitorului.

Medicul Adrian Molnar a adăugat că până la sfârşitul lui 2018, astfel de operaţii cardiace minim invazive vor deveni obişnuite la Institutul Inimii din Cluj - Napoca, între timp urmând să primească, printr-un grant al Rotary Internaţional, şi instrumentarul medical special necesar unor astfel de intervenţii chirurgicale de ultima generatie.