Pareri CALCIUL element ESENTIAL in cresterea copiilor.

Calciul, cel mai intâlnit mineral din corpul uman, este esential pentru a avea dinti si oase sanatoase. La toate vârstele aproximativ 99% din calciul din organism se gaseste in sistemul osos, restul de 1%  este forma fiziologic activa in procesele esentiale ale homeostaziei. 

Calciul se gaseste in produsele lactate, somon, sardine, fructe de mare, zarzavat cu frunze inchise la culoare.

Sursele alimentare includ si alunele, melasa, sparanghelul, broccoli, drojdia de bere, varza chinezeasca, prunele uscate, ovazul, zerul, iaurtul, algele si frunzele de papadie.

Plantele care contin calciu sunt lucerna, radacina de brusture, ardeiul cayenne, musetelul, rucoina, icoarea, papadia, semintele de fenicul, hamei, seminte de in, macesele.
pareri medicale calciul in cresterea sanatoasa a copiilor

Calciul în combinație cu fosforul și vitamina D joacă un rol esențial pentru întărirea oaselor și a dinților, în cadrul sistemului locomotor este esențial pentru ca efortul fizic să se desfășoare în condiții optime, având rol atât în funcționarea normală a mușchilor cât și în menținerea rezistenței și structurii osoase.

De asemenea, asigură o mai bună funcționare a inimii, are rol în coagularea sângelui, ajută la transmiterea de mesaje de la sistemul nervos, controlează excitabilitatea fibrelor nervoase și a centrilor nervoși. 

Dozele necesare de calciu Nevoia de calciu variază în funcție de vârstă: astfel la sugar alimentația naturală asigură un aport de calciu de circa 200 mg/zi, suficient pentru creșterea și mineralizarea scheletului. 

Mineralizarea osoasă și creșterea normală a sugarului alimentat cu lapte matern sunt întotdeauna asigurate în pofida unor diferențe substanțiale privind aportul nutrițional al mamei în calciu, fiind un argument în plus în sprijinul promovării alăptării. 

La copilul între unu și cinci ani necesarul de calciu este de 800 mg/zi, iar la adolescent 1000 mg/zi.

Ce este hipocalcemia? Hipocalcemia reprezintă un nivel scăzut al calciului din organism, este una din cele mai frecvente tulburări provocate de lipsa mineralelor.

Sa nu uitam ca acest mineral – calciul –  joaca un rol important atat in contractia muschilor, cat si in eliberarea neurotransmitatorilor, asa ca hipocalcemia poate provoca convulsii chiar si persoanelor sanatoase.

La copii hipocalcemia este determinată mai ales de deficite nutriționale, alimentație săracă în calciu sau din cauza reducerii aportului de vitamina D. 

Poate fi asimptomatică sau poate avea manifestări clinice în funcție de gravitatea sa. Hipocalcemia acută se manifestă prin: crampe musculare dureroase, spasm al mușchilor laringieni, convulsii, în special la nou-născut. 

În hipocalcemia cronică ințial apar oboseala, scăderea forței musculare, parestezii, furnicături ale musculaturii mâinilor și picioarelor, ulterior apar convulsii, confuzie, retard mental, aritmii, afecțiuni oftalmologice, piele uscată, unghii casante, dinți hipoplazici.

Pentru o utilizare corespunzatoare a calciului in organism este nevoie de vitamina D din alimente precum galbenusul de ou, ficatul de vitel, ficatul unor soiuri de pesti, untura de peste, in timp ce laptele, alimentul de baza al sugarului, este o sursa saraca in vitamina D. 

De asemenea, transformarea provitaminei D din piele sub actiunea razelor solare ocupa un rol important. 

Suplimentele alimentare care contin calciu si vitamina D sunt indicate ori de câte ori exista discrepanta intre aportul alimentar si nivelul de calciu din organism.