Printre CAUZELE SFORAITULUI obstructia nazala si amigdale hipertrofiate.

WIKI medical. Sforaitul apare atunci cand coloana de aer care patrunde prin gura sau nas in plamani, provoaca vibrarea tesuturilor cailor aeriene.

Sforaitul inseamna un zgomot al unui aer care intra pe un tract respirator mai ingustat in anumite portiuni, ingustat de nas si ingustat de faringe, de glota. Cu cat aceste formatiuni, nasul si glota, faringele, sunt mai largi, cu atat aerul circula mult mai usor si se aude mai putin din acest sforait.

De obicei acest fenomen apare ca urmare o ingustarii sau obstructiei cailor aeriene la nivelul nasului, gurii (cavitatii bucale) sau gatului. 

In timpul somnului, in inspiratie aerul patrunde prin gura sau nas si trece de palatul moale (partea posterioasa a peretelui superior al cavitatii bucale) pentru a ajunge apoi in plamani.
cauze simptome sforait pareri tratament eficient

Daca aceasta zona colabeaza suficient, caile aeriene se ingusteaza sau se obstrueaza (blocheaza).

Ingustarea sau obstruarea cailor respiratorii perturba traseul fluxului de aer, ceea ce face ca palatul moale si uvula sa vibreze, lovindu-se astfel de partea posterioara a gatului cauzand sforaitul. 

O cauza a sforaitului si de obstructie faringiana a aerului este limba mare si baza de limba. Baza de limba si limba pot fi mai ingrosate si mai mari la un barbat mai in varsta si mai gras.


In cazul sforaitului caile aeriene pot fi ingustate sau blocate in mai multe situatii, printre care se numara: 
  • hipertrofia tesuturilor (cresterea in volum a tesuturilor) la nivelul nasului, gurii sau gatului; amigdalele crescute in volum sunt o cauza frecventa de sforait la copil;
  • blocarea cailor aeriene nazale produce o respiratie dificila; in acest fel sunt afectate tesuturile de la nivelul gatului, care se pot contracta in timpul efortului suplimentar depus in incercarea de a respira si care are ca urmare, ingustarea cailor respiratorii; blocarea cailor aeriene nazale poate fi cauzata de infectiile cailor respiratorii superioare (ca de exemplu raceala), alergii sau polipi nazali.

O alta cauza principala a sforaitului este obstructia nazala, care este data de o deviatie de sept, de o rinita cronica hipertrofica sau de o rinita alergica. 

In primul si in primul rand, la un examen clinic trebuie urmarit acest aspect al nasului si trebuie inlaturate aceste trei cauze printr-un tratament medicamentos sau chirurgical.

Dupa ce am vazut care sunt principalele cauze ale sforaitului sa vedem ce putem face pentru a scapa de sforait.

Trebuie sa avem grija la pozitia in pat, pozitia in care dormim, sa nu dormim pe spate, ci sa dormim pe lateral sau pe burta. Ati face mai bine sa nu dormiti cu fata in sus si incercati sa va intindeti pe burta. In acest mod, limba se pozitioneaza automat in fata si lasa loc necesar patrunderii aerului.

Sforaitul creste si daca suntem obositi, daca ne culcam obositi, sforaim mai tare. De asemenea, din cauza faptului ca musculatura este hipotona, nu mentine orificiul faringian al aerului deschis.

Daca congestia nazala este prezenta, se recomanda curatirea narilor sau folosirea unor medicamente cum sunt decongestionantele nazale si corticosteroizii cu administrare inhalatorie (pe cale nazala). Aceste medicamente decongestionante cresc deschiderea cailor aeriene, permitand patrunderea mai usoara a coloanei de aer si pot reduce, astfel, sforaitul.

Evitati consumul de alcool seara: sforaitul se manifesta in timpul somnului, in momentul inspiratiei, atunci cand tesutul palatului si omusorul vibreaza la patrunderea aerului.

Consumati ceai de urzica: urzica este un alt produs eficient pentru incetarea sforaitului. Pentru aceasta, este preferabil sa preparati un ceai de urzica si sa il lasati timp de 20 de minute sa infuzeze. Se strecoara si se bea ceaiul.

Dispozitivele care asigura continuu un flux de aer cu presiune pozitiva, reprezinta tratamentul standard pentru apneea de somn, dar sunt foarte rar folosite in tratamentul sforaitului.