Programari Sonohisterografia si sonohisterosalpingografia Hyperclinica MedLife Grivita

Hyperclinica MedLife Griviţa pune la dispoziţia paciente - lor sonohisterografia (SHG) şi sonohisterosalpingografia, metode ecografice moderne utilizate în diagnosticul anomaliilor cavităţii uterine şi ale endometrului.

Detalii şi programări Sonohisterografia si sonohisterosalpingografia, la telefon 021 96 46.

Sonohisterografia (SHG)
este o tehnică a ecografiei transvaginale care se efectuează prin instilarea transcervicală a unei soluţii saline în cavitatea uterină, oferind imagini din interiorul acesteia, în timpul examinării transvaginale.

Tehnica creşte rata detecţiei unei patologii endometriale cum ar fi: polipi, hiperplazie, cancer, fibroame şi aderenţe locale. 

În plus, SHG poate înlocui anumite proceduri diagnostice invazive şi ajută la optimizarea procesului de selecţie preoperatorie pentru acele paciente care necesită o intervenţie chirurgicală. 
Pareri Programari Sonohisterografia si sonohisterosalpingografia

Înaintea efectuării sonohisterografiei, pacienta trebuie să facă o ecografie de explorare, pentru ca astfel medicul să poată vizualiza corect anatomia organelor genitale interne şi pentru vizualizarea sonografică a structurilor vizate. 

Sonohisterosalpingografia sau sonohisterosalpingogra - fie cu contrast (HyCoSy) este o metodă folosită frecvent în evaluarea cavităţii uterine şi a permeabilităţii tubare, la femeile infertile. 

Procedura se bazează pe utilizarea unei soluţii spumoase, care destinde pereţii trompelor uterine şi care are proprietăţi ecogenice, fapt care oferă imagini precise, cu un contrast puternic. 

Parte a examinării so - nohisterografice poate fi şi ecografia Doppler, cu ajutorul căreia este evaluată curgerea sângelui prin vasele sangvine. 

Statisticile clinice arată că sonohisterografia (SHG) este mai eficientă decât histerosalpingografia (HSG) în diagnosticul polipilor, fibroamelor intracavitare, aderenţelor, septurilor şi al obstrucţiei tubare la pacientele infertile, având o acurateţe mult mai ridicată.

Investigaţiile sunt indicate în situaţiile care necesită o evaluare a cavităţii trompelor uterine (în special, dacă mucoasa uterină nu a fost văzută clar la examenul ecografic de rutină); 
 • în cazul sângerărilor vaginale datorate existenţei intrauterine a: polipilor, fibroamelor, atrofiei endometriale, leziunilor maligne, defectelor congenitale;
 • atunci când există suspiciunea unor anomalii uterine la pacientele infertile sau cu avort habitual; 
 • în evaluarea succesului unei intervenţii chirurgicale de corecţie la nivelul uterului şi al trompelor. 

Ultrasonografia Doppler ajută in principal la evaluarea: 
 • Blocajelor sangvine (cheaguri); 
 • Vascularizaţiei polipilor, tumorilor şi în cazul malformaţiilor congenitale; 
 • Varicozităţilor pelvine şi a anevrismelor vasculare. 

Când este bine să vă programaţi pentru Sonohisterografia si sonohisterosalpingografia

Efectuarea sonografiei este indicată în perioada cuprinsă între sfârşitul menstruaţiei şi ovulaţie (nu mai târziu de ziua a 11-a a ciclului menstrual şi nu mai devreme de ziua a 7-a).

În această perioadă, endometrul are o grosime mică, lucru care permite evalurea cu o mai mare acurateţe a acestuia.

Vă recomandăm să contactaţi call center-ul pentru programare, în prima zi a menstruaţiei, pentru ca examenul să aibă loc în intervalul menţionat.

Ulterior, veţi fi contactată şi rugată să completaţi un formular cu detalii medicale relevante pentru procedură.

Pot exista anumite situaţii în care procedura nu este necesară sau nu se poate efectua, motiv pentru care este recomandată efectuarea unei ecografii transvaginale în prealabil, pentru evaluarea condiţiilor locale

Pregătire Sonohisterografia si sonohisterosalpingografia

Înaintea efectuării examinării este indicat să faceţi următoarele analize:
 • Examen Babeş Papanicolau; 
 • Prelevare culturi de col; 
 • Prelevare secreţie vaginală; 
 • Determinare Ag Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma din col; 
 • HLG, VSH. 

De asemenea, cu scurt timp înainte de procedură, se administrează o medicaţie antiinflamatorie pentru a reduce potenţialul disconfort/durere (la indicaţia medicu - lui).

În general, nu este necesară administrarea antibioti - celor înainte de examinare, doar în cazul pacientelor cu istoric de boală pelvină sau infecţii uterine (la indicaţia medicului).

Nu este necesară ingestia de fluide pentru a umple vezica urinară, dimpotrivă, aceasta trebuie să fie goală.

Metodă simplă de diagnostic, sonohisterografia se poate efectua în condiţii standard şi prezintă un disconfort redus pentru pacientă.

Procedura durează aproximativ 20-30 min. şi permite vizualizarea conturului tubar şi a cavităţii uterine, iar rezultatul investigaţiei se eliberează imediat.