Recomandari Ecografia Doppler vascular. Metodă de diagnostic sindroame vasculare.

Ecografia Doppler vascular recomandari medicale. Ecografia Doppler reprezintă in principal examenul medical care utilizează ultrasunetele pentru a măsura viteza circulaţiei sangvine.

Este o metodă de diagnostic menită să confirme şi să cuantifice o suferinţă suspectată clinic; de aceea se efectuează la indicaţia bine stabilită a unui medic, conform constatărilor clinice, pe un anumit segment considerat cu probleme.

Indicații Ecografia Doppler Examinarea ultrasonografică duplex-Doppler şi color a vaselor este indicată pentru evaluarea diagnostică a aproape tuturor sindroamelor vasculare:
 • stenoză, 
 • ocluzie, 
 • anevrism, 
 • pseudoanevrism, 
 • disecție, 
 • fistulă arterio-venoasă, 
 • furtul arterial. 
  Ecografia Doppler vascular pareri forumuri medicale

Se pun în evidenţă plăcile de aterom şi îngustările arterelor. În acelaşi mod sunt vizualizate venele şi se verifică existenţa cheagurilor din trombozele profunde şi superficiale.

Cu ajutorul Ecografiei Doppler vascular se pot examina practic toate arterele şi venele importante ale organismului, tehnica de diagnosticare fiind una dintre cele mai folosite în examinarea:
 • arterelor carotide, 
 • vertebrale, 
 • arterelor şi venelor membrelor superioare şi inferioare, 
 • arterelor renale.

Existenţa unei îngustări localizate într-o arteră, provoacă o accelerare a fluxului sangvin în acest loc şi o diminuare a fluxului arterial în aval de îngustare.

Analiza curbelor înregistrate la diferite niveluri arteriale (carotidian, femural etc.) permite cunoaşterea cu precizie a stării reţelei arteriale.

În acelaşi mod, înregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea în evidenţă a opririi sau incetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezenţa unui cheag în interiorul venei examinate.

Tehnica ultrasonografiei Doppler vascular joacă un rol important în diagnosticul pacienţilor cu artere operate, indiferent de tipul operaţiei.

Rolul diagnostic se validează atât pre-intra cat şi postintervenţional.

Mod de desfăşurare: Examenul Doppler vascular nu necesită o pregătire deosebită, anestezie sau spitalizare.

Uneori, în funcţie de segmentul examinat, pacientului i se poate cere să nu mănânce sau să nu fumeze înaintea examinării sau să nu fi desfăşurat vreun efort fizic deosebit - toate acestea putând influenţa rezultatul examinării.

După examenul medical nu este necesară supravegherea medicală, deoarece acestă procedură nu antrenează vreun efect secundar.

Este de menţionat faptul că examinarea este laborioasă, necesită un timp mai îndelungat decât alte examene ecografice, în medie 45-60 de minute, chiar atunci când se efectuează ţintit pe un segment anatomic şi de către un examinator experimentat.

Acest mic neajuns, dat de timpul îndelungat de examinare, este compensat insa de faptul că aceasta investigaţie este extrem de utilă, nedureroasă, neinvazivă, nu necesită administrare de substanţă de contrast, este neiradiantă, putând fi repetată oricând pentru cuantificarea afecţiunilor vasculare.