Recomandari VITAMINE pentru un Sistem Imunitar puternic.

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenţii patogeni – virusuri, bacterii, paraziţi și toxine.

Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecţia împotriva agresorilor.

Sistemul imun detectează agenţii patogeni, îi distruge și, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacţiona prompt și data viitoare când îl va întâlni.

Imunitatea poate fi înnăscută sau naturală – este imunitatea cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vieţii sau poate fi dobândită, când se instalează în urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.

pareri vitamine recomandate intarirea sistemului imunitar
Un sistem imunitar scăzut duce la boală. Ce slăbește sistemul imunitar?

In principal o alimentaţie deficitară și/sau din fugă, somnul insuficient, ţigările, consumul de băuturi alcoolice și energizante în exces, poluarea și stresul.

1) Vitamina D. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate de către organism din diverse alimente sau suplimente alimentare, vitamina D este produsă în organism atunci când razele ultraviolete intră în contact cu pielea.

Ea este responsabilă de menţinerea nivelului normal de calciu în organism, ajutând astfel la creșterea și întărirea oaselor. 

Vitamina D stimulează activitatea sistemului imunitar, reduce riscul de gripă, infecţii ale gâtului, febră și tuse.

E demonstrat stiintific ca la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scazut. Grasimea tine pe loc vitamina, careia nu îii da voie sa ajunga în orgasnim si sa-si faca treaba.

2) Vitamina A este o vitamină liposolubilă obţinută din 2 clase: vitamina A naturală (retinolul și compușii) și precursorii de vitamina A (betacarotenul și compușii înrudiţi), esenţială pentru un sistem imunitar puternic. 

Vitamina A este cunoscută pentru rolul său în menţinerea unei vederi sănătoase. Vitamina A stimulează activitatea globulelor albe din sânge, crește rezistenţa la infecţii și apără membranele acoperite cu mucus.

3) Vitamina C. Protejează organismul prin anihilarea radicalilor liberi, fiind benefică în stări de stres, astenie, efort fizic și intelectual. 

Vitamina C stimulează producerea de celule albe (acestea localizează și distrug bacteriile străine și virușii care intră în organism). Vitamina C ajută la regenerarea vitaminei E. 

Severitatea infecţiilor la răceală, gripă, febră și la nivelul căilor respiratorii, poate fi redusă cu ajutorul vitaminei C. 

Organismul nu poate produce singur vitamina C , de aceea este necesar ca aceasta să-i fie furnizată fie printr-o alimentaţie adecvată, fie din suplimente alimentare. Vitamina C poate fi distrusă prin procersul de gătire.

4) Vitamina B6. Complexul de vitamine B are un rol important în susţinerea sistemului imunitar.

Beneficiile asupra sănătăţii ale vitaminei B6 includ menţinerea funcţiilor cognitive sănătoase, formarea de globule roșii și descompunerea proteinelor digestive.

Ajută la sinteza anticorpilor care luptă împotriva bacteriilor și a virușilor care cauzează boli. Vitamina B6 este necesară pentru defalcarea proteinelor și creșterea celulelor.

Vitamina B6 este recomandata pentru a preveni formarea de calculi renali, in asociere cu magnesiu, dar rezultatele cele mai bune au fost observate in cazul calculilor pe baza de acid oxalic. Poate fi administrata copiilor cu afectiuni cauzate de deficitul de serotonina, pentru a le ameliora simptomele.