TOFACITINIB tratament nou VITILIGO alaturi de lumina UltraVioleta.

Noutati in medicina. VITILIGO ar putea fi tratata cu ajutorul luminii Ultraviolete si a unui medicament pentru artrita, TOFACITINIB .

Doi cercetatori americani, dr. Brett King (Universitatea Yale) si dr. John Harris (Universitatea din Massachusetts-Worcester), au facut recent doua descoperiri importante:
  1. medicamentul tofacitinib – utilizat pentru tratarea adultilor cu artrita reumatoida – împiedica sistemul imunitar sa mai atace celulele care produc melatonina, 
  2. lumina ultravioleta tip UVB de banda îngusta ajuta la regenerarea culorii pielii prin stimularea celulelor care fabrica pigment.

Vitiligo este o afectiune autoimuna. Celulele producatoare de pigment (melanocitele) nu functioneaza normal, permitand distrugerea pigmentului. O data ce pigmentul a fost distrus, melanocitele nu pot produce mai mult pigment.
Noutati medicale VITILIGO medicament nou pentru tratament

Singurul simptom al bolii Vitiligo consta in aparitia petelor decolorate pe piele. De regula, aceste pete se observa mai usor in zonele expuse la soare.

Cu toate ca pata poate debuta avand dimensiuni reduse, in timp diametrul acesteia se poate mari.

Totodata, si intensitatea decolorarii creste pe masura ce timpul trece, pata devenind la final complet alba.

Doctorul King a avut recent doi pacienti cu vitiligo în grad sever, care nu raspundeau la nici un tratament clasic.

Dupa ce a testat pe ei combinatia tofacitinib/UVB timp de câteva luni, a constatat ca în ambele cazuri a avut loc o refacere aproape completa a culorii pielii în zonele afectate.

Desi mai sunt necesare si alte studii si teste clinice, cei doi cercetatori americani sunt încrezatori ca descoperirea lor va defini în viitor tratamentul bolii Vitiligo, afectiune cu care se confrunta un numar mare de oameni.

In acest moment, tratamentul VITILIGO este unul indelungat si, frecvent, nesatisfacator.

Repigmentarea completa si permanenta este rareori posibila.

Tratamentul actual al VITILIGO consta in folosirea unui medicament oral numit Psoralens. Daca este discontinuu, majoritatea zonelor cu pigmentari recastigate, de obicei, se pierd.