Wiki Pareri CELULE STEM, pretul mentinerii Sanatatii prin Transplant Autolog.

Wiki. Celulele stem sunt responsabile cu menținerea sănătății noastre. Cele recoltate la naștere din sângele ombilicoplacentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate - fundamentale pentru sistemul nostru imunitar și pentru sânge.

Deoarece celulele stem sunt recoltate în acest moment, reprezintă cea mai pură formă de celule stem, nefiind afectate de îmbătrânire sau de alți factori externi.

Sunt peste 70 de boli despre care băncile private de celule stem susţin că ar putea fi tratate prin autotransplant. 

Dintre toate aceste probleme de sanatate, printre care se numără afecţiuni severe ale sângelui, cancere sangvuine şi mamare, tumori ale sistemului nervos, doar o mică parte s-ar putea trata cu ajutorul transplantului acestor celule.
pareri recoltare celule stem transplant

Celulele stem sunt celule cu o extraordinara capacitate de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice, etc) putand astfel sa reinnoiasca si sa refaca tesuturi afectate sau distruse.

Celulele stem au o compatibilitate de pâna la 100% în cazul unor transplanturi autologe, maximizând sansele vindecarii copilului si de pâna la 50% în cazul altor membri din familie (transplanturi alogene). 

În cazul unor astfel de transplanturi cu celule stem hematopoietice efectul de “grefa contra gazda” (adica de respingere a transplantului) este mult redus daca se folosesc si celule stem mezenchimale recoltate din tesutul cordonului ombilical.

Transplantul autolog de celule stem se face prin transplantul de celule stem din sangele periferic. 

Celulele vor fi recoltate din sange, iar factorul de crestere G-CSF poate fi folosit pentru stimularea cresterii de celule stem noi, astfel incat acestea sa se deverse apoi in sange.

Celulele stem embrionare au avantajul ca se pot utiliza teoretic pentru orice fel de tesut, si sunt mai bine tolerate de catre organismul primitor.

Aceste celule sunt recoltate din embrioni aflati in diferite stadii de evolutie, acesta fiind si motivul pentru care utilizarea lor este limitata din considerente etice.

In Germania, cercetarea pe celule stem embrionare este permisa doar cu foarte mari restrictii, deoarece este necesara distrugerea embrionului uman aflat intr-o faza timpurie.

De aceea cercetarea pe celule stem embrionare este foarte controversata din punct de vedere etic, iar posibilitatea de utilizare in terapeutica a acestor celule este discutabila.

Sângele din cordonul ombilical şi gelatina Wharton sunt singurele surse din care celulele stem se pot colecta prin metode non-invazive!

Sângele astfel recoltat se transportă la laborator pentru a fi analizat în vederea validării pentru recoltare.

Dacă analizele sângelui sunt corespunzătoare, se va efectua procedura de recoltare a concentratului de celule stem. Probele obţinute vor fi înregistrate şi ulterior supuse procesului de criogenare treptată.

Recoltarea celulelor stem se face imediat dupa nastere, fara niciun risc pentru mama si copil, din sângele ramas pe cordonul ombilical (care altadata se arunca) sau din placenta. 

Celulele placentare sunt mult mai bogate decât cele din sângele cordonului ombilical. Recoltarea celulelor stem se face de catre medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care mama îl poarta la ea. 

Kitul provine de la banca privata de celule stem cu care parintii au încheiat un contract. Celulele astfel recoltate se pastreaza în banci de celule, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.

Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. 

In acest caz celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.

CELULE STEM, parerea comentariilor de pe grupurile si forumurile monitorizate - Subiectivitate opinii 2,6; Obiectivitate comentarii 2,4; Acuratete 0,63.

1. Sentiment Pozitiv - 2,30
2. Sentiment Negativ- 0,70
3. Sentiment Neutru - 2,00

Emotia parerilor referitoare la CELULE STEM (Plutchik)
<0,5 = nu este probabil prezent
> 0,5 = probabil prezent
> 0,75 = foarte probabil prezent
Multumire - 0,60
Anticipare - 0,54

Aceste informatii nu trebuie considerate ca fiind dovezi clinice.