CE SE INTAMPLA IN CORPUL NOSTRU CAND SUNTEM STRESATI.

Deşi STRESUL pare a fi ceva care vine din exterior, în realitate acesta este răspunsul pe care-l generează psihicul în exerciţiul de mobilizare şi adaptare a organismului la anumiţi stimuli externi.

Fiecare percepe prin prisma experienţei, personalităţii şi a moştenirii genetice situaţiile cotidiane generatoare de stres. 

Astfel, dacă pentru cineva a pierde un tren este o sursă de stres, pentru altcineva această situaţie nu reprezintă o problemă.

În funcţie de factorii care duc la stres, se vorbeşte astăzi despre:
  • stres psihic, 
  • stres fizic, 
  • stres oxidativ
pareri medicale stresul ce boli provoca

In literatura medicala stresul psihic reprezintă un caz particular înscris în sfera noţiunii generale de stres, din cauza răspândirii în rândul populaţiei, dar şi a factorilor care duc la instalarea acestuia. 

În funcţie de aceşti factori, stresul poate fi pozitiv (eustres), cauzat de evenimente plăcute din viaţă, sau negativ (distres), cauzat de situaţii negative.

În episoadele de stres, organismul nostru se mobilizează pentru a face faţă ameninţării, instalându-se starea de tipul „luptă sau fugi” („fight-or-flight” – orig.). 

Astfel, atunci când percepe primejdia, glanda hipofiză secretă o cantitate mai mare de hormoni adenocorticotropi (ACTH), care, la rândul lor, stimulează suprarenala să producă şi să elibereze adrenalină şi cortizol.

Aceştia determină o creştere bruscă a pulsului, o contracţie a musculaturii şi o creştere a tensiunii arteriale, reacţii prin care organismul se pregăteşte să lupte sau să fugă. 

Deşi nu putem vedea starea de mobilizare din organism, cu siguranţă o resimţim în bătăile accelerate ale inimii, încordarea musculară, respiraţia accelerată, transpiraţia rece, senzaţia de gol în stomac. Stresul poate fi de scurtă durată (acut) sau de lungă durată (cronic). 

Stresul acut este o reacţie imediată la o ameninţare de moment, în timp ce stresul cronic este legat de situaţii de lungă durată, ambele tipuri de stres fiind periculoase pentru sănătate.

Chiar dacă stresul funcţionează ca un buton de alarmă menit să ne salveze de la pericol, suprasolicitarea acestuia ne poate, treptat, îmbolnăvi.

Prost gestionat stresul duce la urmatoarele afectiuni: 

1) BOLI CARDIOVASCULARE Episoadele de stres sau stresul cronic solicită inima mult prea mult, crescând astfel riscul de tulburări de ritm cardiac şi de hipertensiune arterială.

Starea de agitaţie continuă poate leza progresiv arterele coronare şi inima. 

În plus, în episoadele de stres corpul nostru este ca un butoi cu pulbere, ceea ce ne predispune la un atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC), ultimul datorat şi creşterii capacităţii de coagulare a sângelui.

2) TULBURĂRI EMOŢIONALE Stresul poate fi o cauză pentru iritabilitate, depresie şi anxietate.

Acesta vă poate afecta somnul, iar de multe ori poate fi o cauză pentru tulburări de alimentaţie (anorexie, bulimie), abuz de alcool şi de droguri.

3) SUPRESIA SISTEMULUI IMUNITAR Cortizolul produs în timpul răspunsului la stres duce la slăbirea barierelor de apărare a organismului, crescând riscul pentru diferite boli infecţioase şi respiratorii.

4) PROBLEME ALE APARATULUI REPRODUCTIV Stresul este cauza cea mai frecventă pentru infertilitate. 

Acesta duce la azoospermie, tulburări sexuale, tulburări de ciclu menstrual.

5) DURERI MUSCULARE În condiţii de stres, muşchii se tensionează pentru a se proteja de leziuni. 

Probabil că nu o singură dată v-aţi simţit muşchii pulsând în situaţii de stres.

Dacă sunteţi într-un stres continuu, muschii nu se pot relaxa şi pot provoca dureri de cap, de spate, de umăr sau la nivelul întregului corp.

6) DIABET ZAHARAT În stres, ficatul eliberează mai multă glucoză în sânge, pentru a-i oferi corpului energie.

Zahărul neutilizat din sânge este reabsorbit de către organism. 

Însă atunci când stresul devine cronic, organismul nu mai poate ţine pasul cu acest val de glucoză suplimentară şi pot apărea disfuncţii în mecanismul de reglare a glicemiei, ceea ce poate duce la diabet zaharat de tip 2.