DICTIONAR ADITIVI NOCIVI PE CARE II PUTETI GASI PE ETICHETELE ALIMENTELOR.

WIKI INGREDIENTE NOCIVE PE CARE LE PUTEȚI GĂSI PE ETICHETELE ALIMENTELOR DIN ORICE SUPERMARKET!

1) AZORUBINA – E122. Este un colorant roșu, obținut din gudron, care se adaugă la dulciuri, jeleuri, peltea.

Poate produce reacții adverse la persoanele astmatice. Este interzis în SUA, Japonia, Suedia, Austria și Norvegia. Este permis în România.

2) ALBASTRU PATENT – E131. Colorant ce se folosește foarte mult în industria dulciurilor. Produce sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare la copii (ADHD).

3) CARMIN – E 120. Este un colorant roșu produs din insecte uscate și zdrobite. Se găsește în multe alimente care sunt roz, roșii, violet.
Wiki Aditivii alimentari nocivi sanatati

Nerecomandat în alimentația copiilor – poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare, astm, alergii, rinite.

4) CARAMELUL – E 150. Cel mai folosit colorant din lume se găsește în multe tipuri de alimente şi de băuturi.

Poate produce dereglări la nivelul sistemului digestiv, distruge vitaminele din complexul B şi produce afecţiuni ale rinichilor.

Maltodextrina poate creşte cantitatea de colesterol din sânge.

5) E 102-TARTRAZINA. Un colorant interzis în câteva țări din UE, dar permis în România. Poate produce tumori, afecțiuni grave ale ficatului.

E 102-TARTRAZINA se găsește în bomboane, acadele, băuturi răcoritoare cu aromă de portocale etc.

6) GALBEN FCF – E110. Colorant ce poate produce astm, disfuncții ale percepției gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive, tumori renale.

Acest aditiv se găsește în băuturile răcoritoare de culoare galbenă, înghețată și în multe dulciuri galben-portocalii.

7) ROȘU PONCEAU 4R – E124. Colorant considerat cancerigen în mai multe țări. În asociere cu alți aditivi, produce hiperactivitate la copii. Crește cantitatea de aluminiu din organism. Poate fi găsit în dulciuri, mezeluri, supe la plic etc.

8) VERDE S – E142. Colorant alimentar ce dă culoarea verde, folosit în prăjituri, înghețată, jeleuri, bomboane. Este interzis în Canada, SUA, Japonia, Finlanda, Suedia și Norvegia.

VERDE S – E142 poate produce reacții alergice, urticarie, insomnii, hiperactivitate și astm. Nu este recomandat în alimentația copiilor.

9) SORBITOLUL – E420. Îndulcitor interzis sugarilor și copiilor. Poate produce probleme digestive (balonare, flatulență, dureri de stomac).

Se găsește separat ca îndulcitor, în băuturi răcoritoare hipocalorice, în guma de mestecat și în dulciuri.

10) ASPARTAMUL – E951. Un alt îndulcitor, aspartamul poate da stări de oboseală, amețeli, dureri de cap etc. Acesta se găsește în unele băuturi răcoritoare și în dulciuri.

11) CICLAMAT – E952. Îndulcitor interzis în SUA și UK din cauză că unele teste au arătat că acesta poate fi cancerigen. Este permis în România.

CICLAMAT – E952 se găsește în băuturi răcoritoare hipocalorice, biscuiți, gemuri și produse de cofetărie.

12) GLUTAMATUL DE SODIU – E621. Provoacă migrene și este, posibil, cancerigen. Folosit drept conservant și potențiator de aromă în mezeluri, conserve, supe instant, condimente.

13) BENZOAT DE SODIU – E211. Este cancerigen, scade coeficientul de inteligență la copii. Se folosește în produse care conțin acid citric (băuturi răcoritoare carbogazoase).