Diferenta dintre INDIGESTIE si INTOXICATIA alimentara. Opinii medicale.

Sa vedem in randurile care urmeaza care sunt in general principalele diferente indigestia alimentara si intoxicatie.

Deși prezintă simptome similare, aceste probleme au cauze diferite și nu trebuie confundate. 

În ambele cazuri, este necesară o hidratare optimă precum și o dietă care ajută la refacerea funcţiei digestive și la atenuarea stării de disconfort.

Ce este indigestia alimentare, cum se manifesta si ce cauze are.

Indigestia este mai puţin severă decât toxiinfecţiile alimentare. Această afecţiune se datorează excesului alimentar precum și a unor probleme digestive care perturbă motilitatea intestinală, cum ar fi sindromul colonului iritabil, pancreatita sau ulcerul. 

Simptomele pot apărea și în cazul în care mâncăm în grabă, fumăm sau consumăm cantităţi mari de alcool, lactate și cafea.
pareri medicale diferenta dintre indigestie si intoxicatia alimentara

Stresul are un rol important în declanșarea afecţiunilor gastrice, inclusiv al indigestiei. 

Enzimele digestive, probioticele și medicamentele antiacide ameliorează simptomele, dar pentru scurt timp. 

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos este singura cale de a evita indigestia pe termen lung.

Pentru a evita indigestia evită mesele abundente precum și cele cu conținut ridicat în grăsimi și zahăr.

Anumite alimente, în special lactatele, ciocolata, maioneza și băuturile carbogazoase afectează digestia. Acestea pot cauza greaţă, vărsături, balonare abdominală, dureri de stomac, arsuri gastrice etc.

Ce este intoxicatia alimentara, cum se manifesta si ce cauze are.

Cu toţii am întâmpinat probleme digestive după o masă copioasă constând în porumb copt, înghe- ţată, hamsii și alte delicii. 

În mod surprinzător, simptomele s-au intensificat pe parcursul zilelor următoare în ciuda faptului că am luat medicamente antiacide sau antiemetice. 

Unii dintre noi au fost nevoiţi să facă o vizită la urgenţe. În acest caz, cea mai probabilă cauză este intoxicaţia alimentară. 

Această afecţiune se datorează consumului de alimente sau lichide contaminate cu bacterii, virusuri sau diverse substanţe chimice. 

Cauzele pot fi de origine microbiană – așa cum se întâmplă în cazul toxiinfecţiei cu Salmonella – sau nemicrobiană – cauzate de ingestia de pesticide, ciuperci otrăvitoare și cartofi încolţiţi. 

Cele mai frecvente simptome includ starea de greaţă, dureri abdominale, vărsături și diaree. În cazuri severe, toxiinfecţiile alimentare pot cauza:
  • febră, 
  • dureri musculare, 
  • tahicardie 
  • deshidratare.

Peste 97% din cazurile de intoxicaţie alimentară se datorează manipulării necorespunzătoare a alimentelor preparate în fabrici și facilităţi comerciale. 

Aproximativ 75% din intoxicatiile alimentare sunt cauzate de bacterii cum ar stafilococul, Clostridium botulinum și Escherichia Coli. 

În cazul în care simptomele intoxicatiei alimentare cresc în intensitate sau persistă mai mult de două-trei zile, este necesar un consult medical. 

Tratamentul imediat implică o dietă ridicată în fibre și lichide. Ceaiul de mentă, pâinea de tip graham, orezul și bananele pot ajuta.