EMA pareri pozitive Trydonis medicament BPOC alternativa la Trimbow.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a fost de parere că beneficiile medicamentului Trydonis sunt mai mari decât riscurile asociate și acest medicament poate fi autorizat pentru utilizare în UE.

Trydonis este eficace în reducerea frecvenței exacerbărilor și în îmbunătățirea funcției pulmonare la pacienții cu BPOC.

Nu au fost raportate motive de îngrijorare majore privind siguranța asociate cu Trydonis, iar reacțiile adverse sunt gestionabile și similare cu cele asociate altor medicamente pentru BPOC.

Trydonis se utilizează ca tratament de întreținere (regulat) la pacienții la care boala nu este ținută sub control în mod adecvat în pofida tratamentului cu o combinație de alte două medicamente pentru BPOC, un beta-2 agonist și un corticosteroid cu administrare inhalatorie.

BPOC este o boală cronică în care căile respiratorii și săculeții cu aer din plămâni se deteriorează sau se blochează, ducând la dificultăți de respirație.

Medicamentul Trydonis este echivalent cu Trimbow, care este deja autorizat în UE. 

Compania care produce Trimbow a fost de acord cu utilizarea datelor sale științifice pentru Trydonis („consimțământ informat”). 

Trydonis conține in compozitie substanțele active beclometazonă, formoterol și bromură de glicopironiu.

Trydonis este disponibil sub formă de lichid aflat într-un inhalator portabil. Fiecare inhalare eliberează o doză fixă de medicament.

Doza recomandată de Trydonis este de două inhalări, de două ori pe zi. 

Pacienților trebuie să li se arate cum să utilizeze in mod inhalatorul, de către un medic sau alt cadru medical, care trebuie va trebuie deasemenea să verifice periodic și dacă metoda de inhalare utilizată de pacient este cea corectă. 

S-a demonstrat clinic că medicamentul Trydonis este eficace în ameliorarea simptomelor BPOC în două studii principale, care au cuprins peste 4 000 de pacienți ale căror simptome nu erau ținute sub control în mod adecvat cu o combinație de alte două medicamente pentru BPOC.

Reacțiile adverse asociate cu Trydonis sunt in principal candidoză bucală (o infecție fungică la nivelul gurii, cauzată de o drojdie numită Candida), spasme musculare și uscăciune a gurii. 

Cele trei substanțe active din compozitia Trydonis acționează reducând inflamația și menținând căile respiratorii deschise prin diferite mecanisme, permițându-i astfel pacientului să respire mai ușor.

Beclometazona are o acțiune similară cu cea a hormonilor corticosteroizi naturali, reducând activitatea sistemului imunitar prin faptul că se leagă de anumiți receptori (ținte) din diversele tipuri de celule imunitare, ceea ce duce la diminuarea eliberării unor substanțe implicate în procesul inflamator.

Bromura de glicopironiu este un antagonist al receptorilor muscarinici care atunci când este inhalat, produce relaxarea mușchilor căilor respiratorii, ajutând la menținerea căilor respiratorii deschise și permițându-i pacientului să respire mai ușor.

Formoterolul este un beta-2 agonist cu acțiune de lungă durată care produce relaxarea mușchilor, ceea ce menține căile respiratorii deschise și ajută pacientul să respire.

Pentru lista completă a reacțiilor adverse și a restricțiilor asociate cu Trydonis, citiți prospectul