Lipsa de VITAMINA D duce la DIABET tip 2. Noutati medicale.

Un nou studiu ii face pe oameni de stiinta sa fie de parere ca deficitul de Vitamina D creste semnificativ riscul de diabet zaharat tip 2.

Diabetul zaharat este o afecțiune cu un caracter epidemic puternic în societatea moderna.

Pe lângă impactul emoțional dramatic asupra individului căruia i se impun numeroase restricții dietetice și tratament medicamentos pentru a obține un bun control al patologiei, implicit al aparținătorilor, diabetul zaharat de tip 2 are un impact semnificativ asupra societății din prisma costurilor financiare uriașe.

Unele studii au aratat ca administrarea unei doze de 600 UI/zi de vitamina D scade riscul aparitiei cancerelor de san, colon, prostata, ovar si esofag, dar si faptul ca 80% dintre pacientii diagnosticati cu cancer au un nivel scazut de vitamina D.
pareri medicale carenta de vitamina d si diabetul zaharat de tip 2

Acest lucru se pare ca este pus pe seama contracararii efectelor negative ale radicalilor liberi.

Deficitul de vitamina D este la fel de răspândită la nivel global, cu multiple consecințe asupra stării de sănătate, iar relația dintre vitamina D și etiopatogenia diabetului tip 2 este intens cercetată datorită abilității vitaminei D de a regla funcția celulelor beta-pancreatice care secretă insulina și procesele inflamatoare de la nivelul organismului.

De aceea prevenția diabetului zaharat tip 2 este cheia, prin adoptarea unor obiceiuri și comportamente alimentare sănătoase, creșterea activității fizice și implicit, prin menținerea unui status optim de vitamina D și corectarea deficitului vitaminic unde este cazul

Unele cercetari arata ca tinerii cu niveluri mai ridicate de vitamina D prezinta riscuri mai scazute de a dezvolta diabet de tip 2 la o varsta mai inaintata, spre deosebire de cei cu nivel mai scazut de vitamina D.

In 2015, un grup de cercetatori au studiat efectul suplimentarii vitaminei D3 si in cazul femeilor cu diabet gestational. 

Diabetul gestational (GDM) este starea de intoleranta la glucoza ce poate surveni in sarcini si este corelat atat cu rezistenta la actiunea periferica a insulinei cat si cu proasta functionare a celulelor beta (Insulele lui Langerhans, responsabile cu sinteza insulinei). 

Ca urmare a studiului, s-a descoperit ca functia celulelor pancreatice s-a imbunatatit cu 20% in cazul femeilor care au suplimentat cu 4000 UI/zi, si a scazut cu 18 procente in cazul grupului placebo.

Pentru a răspunde la intrebarea daca exista o legatura in tre diabetul zaharat de tip 2 si carenta vitaminei D, de curand s-a desfășurat un studiu clinic care a urmărit să determine dacă nivelul de vitamina D este sau nu un predictor pentru prediabet și instalarea diabetului tip 2. 

La studiu au particpat 490 de indivizi sănătoși, monitorizați o perioadă de 4 ani, fiind măsurate vitamina D circulantă, concentrațiile plasmatice de glucoză și insulină deopotrivă.

Astfel s-a constatat in principal că:
  • 48.5% dintre participanți au dezvoltat prediabet și diabet zaharat 
  • 15.8% participanții cu un status suboptimal al vitaminei D au prezentat o creștere de 3 ori a riscului de prediabet și 5.5 ori pentru diabet tip 2. 
  • statusul suboptimal al vitamine D este un predictor independent pentru alterarea rezistentei la insulină. 

Observațiile obținute în cadrul studiului nu demonstrează cauzalitatea, însă se alătură cercetărilor clinice anterioare care asociază carența de vitamina D cu numeroase afecțiuni care au la bază mecanisme inflamatoare și autoimune deopotrivă.