Pareri Bolile infectioase Vara. De la Enterocolite si Diaree la Infectiile tractului respirator.

Cele mai frecvente Bolile infectioase Vara sunt Enterocolitele, sau diareile infectioase, care prezinta o crestere importanta a frecventei in timpul verii la toate grupele de vârsta, dar mai ales la copii.

Cauza lor este in mare parte virala, enterovirusurile având evolutie sezoniera recunoscuta, dar adenovirusurile sau rotavirusurile pot contribui si ele la cresterea numarului de cazuri.

Importanta enterocolitelor la copii este data atât de factorul epidemiologic (colectivitatile  de copii favorizeaza transmiterea, care este pe cale digestiva: mâini murdare, legume si fructe consumate crude si insuficient spalate, cât si de impactul clinic al bolii, copiii fiind cei care sufera cel mai rapid si mai sever din cauza deshidratarii acute.
Enterocolite si Diaree Bolile Sezonului Cald Opinii Medicale

Tratamentul principal in entero colitele de etiologie virala consta in rehidratarea pe cale orala sau intravenoasa, cu solutii specifice, in doze si durata strict individualizate.

Aceste masuri necesita un diagnostic corect si rapid in clinici specializate, care sa determine instituirea unui tratament de rehidratare corect si eficient.

Infectiile tractului respirator

Acestea sunt datorate utilizarii necorespunzatoare a aerului conditionat (temperaturi prea scazute, instalatii contaminate cu germeni respiratori) si care pot evolua de la rinite, sinuzite pâna la traheobronsite si pneumonii.

Atentie unde te scalzi! Inotul in ape contaminate, statatoare, cum ar fi de exemplu: lacuri sau balti neamenajate pentru scaldat, pot fi sursa unei boli cu potential sever – leptospiroza – cu transmitere prin tegumente intacte.

Leptospiroza se manifesta in primele doua-trei saptamâni de la contactul cu apa contaminata prin febra, dureri musculare intense, hiperemie conjunctivala,  tulburari hepatice si renale, si poate fi chiar mortala.

Pericolul intepaturilor de insecte

Tântarii pot transmite afectiuni virale redutabile, cum sunt meningita si encefalita cu virus West-Nile.

Capusele pot transmite boli precum febra butonoasa sau borelioza, ambele cu potential de complicatii severe, de aceea plagile muscate de capusa trebuie examinate de medicul specialist care poate aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice sau a unui tratament.