Pareri medicale Eruptia dentara la bebelusi. Cum trebuie ingrijiti dintii de lapte?

Evident erupţia dinţilor de lapte este particularizata și reprezintă o provocare complexa atât pentru părinţi, cât și pentru bebeluși.

Eruptia dentara la bebelusi incepe, în general, de la vârsta de cinci-șase luni, cu dinţii din faţă jos, urmata apoi de cei din faţă sus.

Erupţia dentară poate fi însoţită de stări de agitaţie, insomnie sau somn neodihnitor, stări de nervozitate, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare, scaune moi, foarte rar febră (maximum 38 grade Celsius), precum și modificari locale cum ar fi:
  • inflamaţia
  • tumefierea 
  • durerea la nivelul gingiilor. 
Pareri medicale Eruptia dentara la bebelusi

Aceste simptome pot fi mai accentuate în cazul erupţiei măselelor de lapte, care exercită o presiune mai mare asupra gingiei.

Pot apărea eventual şi ușoare iritaţii în jurul gurii, cauzate de scurgerile de salivă.

Cum poţi diminua starea de disconfort a copilului? Prin masaj local cu un tifon înmuiat în apă rece ori prin folosirea unor jucării speciale (uneori răcite la frigider) pe care copilul le poate mușca sau suge, calmând astfel durerea. 

Pot fi administrate medicamente sau geluri ce conţin substanţe active cu rol antiinflamator, antiseptic, analgezic sau anestezic.

Cum trebuie îngrijiţi dinţii de lapte? Începe să speli dinţii imediat după ce aceștia apar. Șterge-i ușor cu o bucată de material textil moale înmuiată în apă, atunci când îi faci baie. Fă trecerea treptat la o periuţă de dinţi cu peri moi. 

Utilizează o cantitate de pastă de dinţi pentru copii fără fluor, de dimensiunea unui bob de mazăre. 

Lasă bebelușul să se joace cu periuţa de dinţi în timp ce te privește cum te speli pe dinţi. În acest mod, va învăţa cum să se spele singur pe dinţi mult mai repede.

Când ar trebui să apelăm la un medic? În cazul în care bebelușul are scaune diareice (apoase), nu are poftă de mâncare o perioadă mai mare de timp (peste 4-5 zile), are febră mare (peste 38.5ºCelsius), recomandat este să consulţi medicul pediatru, fiindcă este posibil ca aceste simptome să indice o altă afecţiune.

Prima vizită la medicul pedodont trebuie făcută in principal în jurul vârstei de un an, un an jumate, pentru a preveni eventualele problemele care se pot ivi.

Sunt vizite scurte în care încercăm să ne împrietenim cu medicul și să ne obișnuim cu scaunul stomatologic. 

Înainte de prima vizită la medicul pedodent este indicat ca părintele să-i povestească celui mic că vor merge să cunoască un nou prieten, pe medicul stomatolog, care îi va număra dinţișorii și după care îi va curăţa cu o periuţă magică. 

Dacă copilul nu este cooperant, el nu trebuie in niciun fel forţat. Pentru o experienţă de succes, pă- rinţii și medicul pedodont trebuie să facă o echipă bună care comunica eficient. 

Este necesar ca cel mic să nu simtă încordare, să înţeleagă că este un lucru firesc să aibă grijă de dinţii lui și să meargă fără teamă la medicul dentist.