Pareri medicale Nasterea Naturala in Apa. Beneficii si Dezavantaje si Contraindicatii.

Wiki medical Nașterea naturală în apă

Există o serie de centre – printre care și Maternitatea MedLife „Eva” din Brașov – unde viitoarele mame pot opta pentru cea mai blândă naștere naturală: nașterea în apă. 

Dacă se dorește o naștere în mediu acvatic, în primul rând trebuie ca sarcina și viitoarea mamă să întrunească condițiile necesare unei nașteri vaginale și să se obțină de la medicul curant o aprobare în acest sens.

Derularea travaliului în mediul acvatic presupune existența unui personal instruit și cu experiență în această practică medicală, precum și bazine adecvate și autorizate în acest sens, cu folie interioară de unică folosință.
pareri medicale nasterea in apa contraindicatii si avantaje

Apoi, viitoarea mamă va fi consiliată și instruită în privința felului cum va decurge nașterea în apă. 

Beneficii Nasterea naturala in apa: 

Pentru mamă și copil: 
  • imersia pe parcursul travaliului în mediul acvatic stimulează relaxarea fizicopsihică a gravidei și ajută la gestionarea mai facilă a durerilor de naștere; 
  • expulzia fătului în mediul acvatic este mai delicată decât cea în mediul aerian; 
  • există și posibilitatea derulării experienței skin-to-skin și a orei magice, în cadrul cărora nou-născutul este adus imediat după naștere la sânul mamei, cu beneficii majore pentru sănătatea lui fizică și emoțională; 
  • colonizarea cu bacterii de pe pielea mamei, importantă pentru crearea imunității de la nivelul pielii; 
  • căldura corpului mamei ajută la reglarea temperaturii corpului copilului, conexiunea multisenzorială cu mama îi conferă copilului un neprețuit sentiment de siguranță. 

Posibile dezavantaje nasterea naturala in apa: singurul dezavantaj este acela că, în Romania, nu există posibilitatea nașterii în apă decât în câteva centre medicale private.

Nasterea in apa trebuie sa se desfasoare sub supravegherea unor cadre medicale avizate.

Monitorizarea mamei si a copilului se face in permanenta, astfel incat daca apar complicatii mama isi va continua nasterea prin metoda conventionala, aplicandu-se masuri medicale imediate corespunzatoare.

Daca apa este tinuta la temperatura corpului se pare ca nu exista riscul declansarii efortului respirator al copilului in timpul nasterii. Copilul trebuie nascut in intregime in apa si ridicat ulterior, capul fiind primul expus mediului inconjurator.

Nasterea in apa este contraindicata in urmatoarele situatii:
  • fatul in prezentatie pelviana
  • sarcina multipla
  • nasterea prematura
  • afectiuni cardiace sau renale, hipertensiune arteriala materna,  pre-existenta sau indusa de sarcina, diabet, tulburari de coagulare, herpes genital activ, hepatita, infectia HIV, epilepsie
  • nasterea dupa operatia de cezariana