Premiera Medicala Spitalul de Cardiologie Clinicco: implantarea primului dispozitiv CCM.

Premieră medicala la Spitalul de Cardiologie Clinicco din Brasov, unde a fost implantat primul aparat de modulare a contractilității cardiace (CCM), un dispozitiv revoluționar, de ultimă generație, în tratarea insuficienței cardiace.

Spitalul privat CLINICCO Brasov este cunoscut in intreaga tara pentru Centrul de Cardiologie Interventionala, Chirurgie Cardiovasculara si pentru Clinica moderna de Ortopedie.

CCM este un dispozitiv care vine să completeze spectrul terapeutic, fiind singurul aparat care, acționând cu impulsuri electrice de 50/100 de ori mai puternice decât cele ale unui stimulator cardiac, crește capacitatea de contracție a mușchiului inimii, redând pacientului calitatea vieții.

Inima pacientului, în vârstă de 69 de ani, din Piatra Neamț, funcționa la un sfert din capacitatea normală, în pofida tratamentului adecvat și a unui defibrilator cardiac, implantat în urma unui infarct miocardic avut în urmă cu câțiva ani, iar boala lui îl împiedica să ducă o viață obișnuită. 
pret implant aparat de modulare a contractilitatii cardiace clinicco brasov

Simptome precum oboseală excesivă la orice efort mic, tuse seacă, stare generală proastă îi alterau profund calitatea vieții.

În urmă cu două săptămâni, doctorul Sorin Micu (vezi biografia), medic primar cardiolog, i-a implantat primul dispozitiv CCM (de modulare a contractilității cardiace) din estul Europei. 

Imediat în urma intervenției, pacientul se simte foarte bine, iar inima a început să funcționeze la o capacitate mult sporită.

Insuficiența cardiacă este o boală care afectează un grup foarte mare de pacienți, un milion de români suferă de această afecțiune și este principala cauză de deces în țara noastră.

Insuficiența cardiacă  are două posibile evoluții: moartea subită (iar pentru acești pacienți există posibilitatea implantului unui defibrilator), sau evoluția înspre insuficiență cardiacă refractară, o boală care cauzează extrem de multă suferință, oboseală extremă, lipsă de aer, umflarea extremităților, imposibilitatea de a dormi, de a se mișca, iar în cele din urmă, decesul.

Practic, insuficiența cardiacă se caracterizează prin slăbirea capacității cardiace, inima nu mai funcționează la parametri optimi din punct de vedere mecanic.

Pentru acest tip de evoluție, existau soluții terapeutice medicamentoase, care prelungeau viața și ameliorau simptomele sau, în cazurile avansate, transplantul cardiac.

Spre deosebire de stimulator/defibrilator, care trebuie schimbate cu totul când i se termină bateria, dispozitivul CCM se poate încărca o dată la săptămână acasă, printr-o procedură foarte simplă, care durează aproximativ 40 de minute. 

Astfel de implanturi, care salvează și ameliorează simțitor viața pacienților suferinzi de insuficiență cardiacă, sunt disponibile în spitalul de Cardiologie Clinicco în mod obișnuit.