Suferi de sindrom de OBOSEALA cronica daca te confrunti cu o stare de oboseala accentuata!

Medicii sunt de parere ca suferi de sindrom de oboseală cronică atunci cand te confrunți cu o stare de oboseală accentuată, care durează de peste șase luni și nu dispare în urma somnului.

Sindromul de oboseala cronoca este asociat cu cel puțin patru dintre următoarele simptome:
  • tulburări de concentrare, tulburări ale memoriei de scurtă durată; 
  • tulburări de somn; 
  • dureri musculare, articulare, dureri de cap; 
  • creșterea frecvenței cardiace, palpitații, dureri nespecifi ce în zona inimii, hipertensiune sau hipotensiune arterială; 
  • tulburări gastrointestinale (dificultăți de înghițire, greață, tulburări ale tranzitului intestinal, sindrom de colon iritabil, gastrită, ulcer); 
  • amețeală, senzație de leșin, sensibilitate crescută sau intoleranță la zgomote și la lumini puternice; 
  • oboseală accentuată pe timpul zilei; 
  • disfuncții sexuale, tulburări ale ciclului menstrual.
pareri tratament sindrom oboseala cronica simptome tratament
Sindromul de oboseală cronică se întâlnește mai frecvent la persoanele cu o viață stresantă și cu un regim de muncă foarte solicitant, nefiind consecința directă a unei boli propriu-zise. 

Afectează în mod special populația tânără, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, femeile fiiind de două ori mai expuse decât bărbații la a face boala.

Oboseala asociată unei incapacități de relaxare și de odihnă poate deveni mai curând decât am putea crede unul dintre cei mai mari dușmani ai noștri, afectându-ne sănătatea și transformându-ne în cea mai proastă variantă a noastră.

Tratamentul indicat în oboseala cronică este în cea mai mare măsură suportiv, un tratament țintit nefi ind deocamdată cunoscut. 

Cea mai frecventă abordare a acestei boli este tratamentul simptomatic. În acest sens, sunt folosite analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene și miorelaxante, pentru diminuarea cefaleei, durerilor articulare și musculare. 

Se pot prescrie, de asemenea, unele suplimente nutritive. 

Și tratamentul la domiciliu este foarte important: ajustarea programului zilnic pentru îmbunătățirea ritmului de somn și exercițiul zilnic ușor, efectuat în mod regulat, pot ameliora starea pacientului.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală și hipnoza pot fi utile în unele cazuri de sindrom de oboseala cronica, la fel și diferitele tehnici de relaxare, masajul sau acupunctura.