TIPURI DE IMUNOGLOBULINE, de la IgG la IgD. Ce sunt si cu ce ne ajuta sa fim sanatosi.

WIKI. Imunoglobulinele sau anticorpii sunt substanțele sintetizate în plasma sangvină după pătrunderea în organism a unui antigen (bacterie, virus etc.). 

Imunoglobulinele de ori­gine animală sau umană sunt utilizate ca si medicamente în imunoterapie, în prevenirea şi în tratamentul bolilor infecţioase (tuse convulsivă, hepatite A şi B, oreion, rabie, rubeolă, tetanos, varicelă, zona zoster), în caz de deficit imunitar global şi în prevenirea incompatibilităţii Rhesus. 

Administrate pe cale subcutanată, intramusculară sau intravenoasă lentă, imunoglobulinele oferă o protectie rapidă, dar de durată limitată.

Anticorpii se atașează de antigen, anihilându-i acțiunea nocivă, însă sunt eficienți doar împotriva antigenului care a dus la formarea lor.
pareri wiki imunoglobulina ce este si cum ajuta sanatatea

Aceștia reprezintă 20% din totalul proteinelor plasmatice, dar se găsesc şi în lichidele extravasculare, în secreţiile exocrine (salivă, lapte, lacrimi) și pe suprafaţa limfocitelor B.

Daca esti expus la anumite boli infectioase, cum ar fi hepatita A, rubelola sau rujeola, este posibil sa ti se administreze o imunoglobulina. 

Trebuie sa cunoasteti ca imunoglobulinele poate preveni sau poate reduce severitatea bolii tale, daca sunt administrate la scurt timp dupa expunere.

1) Imunoglobulinele IgG – sunt produse în cursul unui contact prelungit sau repetat cu antigenul, ca un răspuns-memorie, acesta fiind principiul pe baza căruia funcționează imunitatea dobândită și vaccinurile;

2) Imunoglobulinele IgM – sunt imunoglobulinele secretate în cursul primului contact al organismului cu un antigen; cresc în afecțiuni precum lupus și exercită activitate antimicrobiană; 

3) Imunoglobulinele IgA – se găsesc în fluide precum salivă, lacrimi, secrețiile din tractul respirator și digestiv, păzind căile de acces în organism; 

4) ImunoglobulineleIgE – au rol important în mecanismul alergiei (reacțiile alergice și șocul anafilactic), fiind secretate împotriva alergenilor și antrenând eliberarea de histamină; 

5) Imunoglobulinele IgD – sunt anticorpi care rămân atașați de celulele B și au rolul de a determina o reacție rapidă din partea acestor celule.

Declinul imunitar la persoanele in varsta este cauzat și de:
  • scăderea numărului celulelor imunitare (crește perioada de vindecare în boală), 
  • de dereglările care pot apărea în răspunsul imunitar față de structurile self (ce duc la apariția bolilor autoimune), 
  • scăzând vigilența sistemului imunitar în detectarea modificărilor care apar la nivel celular (risc ridicat de cancer).