Tratamente cu Unitatea inovativa de Iradiere a Tumorilor Canceroase CERN in Romania? Posibil.

Este posibil ca in curand, in Romania pacientii cu boli oncologice sa beneficieieze ce una dintre cele mai moderne tehnlogii din domeniul tratamentului cu radiatii si anume: Unitatea inovativa de Iradiere a Tumorilor Canceroase dezvoltata de CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara). 

Parerea majoritara este ca Unitatea inovativa de Iradiere a Tumorilor Canceroase este cu adevarat un pas major in dezvoltarea unor terapii eficiente si cu cat mai putine efecte secundare.

Unitatea de Iradiere a CERN cuprinde un sistem inovator de iradiere a tumorilor canceroase cu fascicule de protoni, cu rezultate extraordinare în cancerele primare pentru că "loveşte" tumoarea "în inima sa", distrugând-o în totalitate şi lăsând intacte celulele sănătoase din jurul ei.

Unitatea va fi găzduită de o ţară din zona Balcanilor care îşi asumă investiţia în acest proiect, aceasta urmând să aibă exclusivitatea utilizării acestei unităţi pentru toate statele din Peninsula Balcanică, Africa de Nord şi posibil Turcia.

Valoarea investiţiei nu depăşeşte 100 de milioane de euro.

La CERN, în afară de diversele programe de cercetare de bază în fizica nucleară şi moleculară, au fost şi sunt dezvoltate în continuu aplicaţii pentru diagnosticarea şi combaterea cancerului.

Astfel de unităţi de Iradiere a Tumorilor Canceroase sunt active de mai mulţi ani în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Polonia, SUA, Canada, Coreea de Sud, Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Informatia nu ar fi aparut daca Grecia nu ar fi respins oferta CERN.

Grecia (care este membru fondator al CERN din 1954) a refuzat tocmai o astfel de infrastructură, permiţând ca proiectul să fie revendicat de state care nu sunt nici măcar membri supleanţi ai CERN şi nici nu au potenţialul ştiinţific şi tehnologic pentru a oferi personalul calificat şi pentru a întreţine tehnologic şi ştiinţific o astfel de infrastructură.

Grecia a refuzat să lupte pentru obţinerea acestei tehnologii, în ciuda faptului că investiţia de 100 de milioane de euro ar fi putut fi amortizată în decurs de cinci sau şase ani.