Wiki Deja Vu definitia unui Fenomen Neurologic opus Jamais Vu.

Wiki medical: frecvența senzației de déjà vu este ridicată în perioada dolescenței târzii și scade odată cu înaintarea în vârstă.

 Aceast fenomen observat a fost notată într-o analiză a peste 30 de studii privind Deja Vu, realizată în anul 2004.

 Cei mai mulți dintre noi am experimentat, măcar o dată, acel sentiment ciudat și brusc. I se spune déjà vu (văzut deja) și este unul dintre sentimentele ciudate și enigmatice cu care te întâlnești în viață.

Şansa ca o persoană să experimente senzaţia de deja-vu în decursul vieţii este foarte mare. Conform mai multor studii, aproximativ două treimi din indivizi au avut senzaţia stranie de deja vu.

Opusul sentimentului de déjà vu este cel de „jamais vu”. Mult mai puțin frecventă, dar cel puțin la fel de ciudată, apare atunci când o persoană, situație, loc etc. pe care le cunoaștem foarte bine devin dintr-o dată, în percepția noastră, de nerecunoscut.

Episoadele de Deja Vu ar putea fi strâns legate de modul în care amintirile sunt stocate în creier.

Lobul temporal al creierului este regiunea responsabilă de detectare a unor lucruri, de familiaritate sau de recunoaştere a unor evenimente, spun experţii.

Pentru persoanele sănătoase, cercetătorii afirmă ca ar fi vorba despre o „eroare” a creierului, când neuronii responsabili de recunoaştere şi familiaritate nu funcţionează.

Cercetătorii au identificat anumite structuri cerebrale în lobii temporali mediali (unde memoria și amintirile sunt localizate) care la persoanele care au un déjà vu sunt semnificativ mai mici decât la cele care nu au avut niciodată o astfel de senzație.

S-a observat că, cu cât participanții experimentaseră mai frecvent fenomenul de déjà vu, cu atât mai mici erau structurile respective. 

Autorii consideră că fenomenul de déjà vu ar putea fi o mică eroare la nivelul sistemului nervos, cauzată de o excitabilitate ridicată a hipocampului și o consecință a modificărilor ce au loc în această zonă cerebrală în cursul dezvoltării sistemului neuronal.

Anne Cleary, psiholog cognitiv de la Universitatea de Stat din Colorado a demonstrat că sentimentele de premoniție care însoțesc fenomenul de déjà vu sunt simple sentimente.

O persoană care se confruntă cu déjà vu nu are probabilitate mai mare în a prezice un lucru, decât cel care ar da-o la ghici.

Alți oameni de știință au stabilit că déjà vu este legat și de amintiri. 

Ipoteza specifică a lui Cleary, demonstrată în cercetările anterioare, este că familiaritatea este un declin cheie.

Cercetătorii spun că încă mai sunt multe de învăţat despre acest fenomen şi mecanismul din spatele lui, dar speră că viitoarele studii vor oferi dovezi concludente despre strania senzaţie denumita: deja vu.