Zaharul Interzis in DIETA Copiilor. Opinii Medicale.

Parerea medicilor pediatri si a nutritionistilor este ca ZAHARUL trebuie INTERZIS in DIETA Copiilor!

Este adevarat ca zahărul este un generator de energie pentru corp și este benefic dacă este consumat din surse naturale și în cantitatea adecvată etapei de dezvoltare.

Insa problema majoră de sanatate apare atunci când copiii primesc alimente cu zahăr adăugat incepand de la vârste mici.

Din punct de vedere științific, zahărul face parte din categoria carbohidraților. In aceasta categorie intră urmatoarele zaharuri:
 • monozaharidele (glucoză, fructoză, galactoză), 
  pareri medicale zaharul si dulciurile in dieta copiilor
 • dizaharidele (sucroză, maltoză, lactoză), 
 • oligozaharidele, 
 • polizaharidele (amidonul, celuloza, fibrele), 
 • așa-numitele sugar alchools (sorbitol, manitol si xylitol). 

În această categorie mai intră siropurile de porumb, agave și alte tipuri de îndulcitori.

Copiii care au o dietă bogată în zahăr sunt mai predispuși să dezvolte boli ale dinților, au o rezistență mare la insulină, capata o predispoziție mare pentru obezitate, respectiv diabet de tip 2 și diverse afecțiuni cardiovasculare.

Zahărul creează dependență, probleme de comportament, precum tantrumurile sau hiperactivitate, dar și probleme de concentrare și învățare2 .

Deși pare greu de înțeles, zahărul slăbește sistemul imunitar al copilului, ceea ce face ca timpul de recuperare în cazul unei infecții să fie mult mai mare.

Citiți etichetele și verificați de fiecare dată compoziția. Un studiu stiintific realizat in Canada atrăgea atenția că 53% dintre produsele alimentare care se găsesc în raioanele dedicate bebelușilor și copiilor mici au o proporție excesivă de zahăr, 20% din valoarea energetică a alimentelor fiind dată de zahăr.

Este demonstrat stiintific ca in general copilul nu se naște cu dorința de a mânca dulciuri, aceasta se dezvoltă în timp, iar noi, părinții, suntem principalii responsabili.

Oferiți-i copilului alimente cât mai diverse și lăsați-l să descopere gusturile. Alegeți să-i dați fructe, legume, atunci când vreți să-i oferiți o gustare dulce.

„Să-i ducem ceva (dulce) copilului!”, spunem deseori când mergem în vizită la prietenii sau rudele cu copii mici. 

Discutați cu cercul de apropiați și explicați-le că nu este nevoie să aducă dulciuri copiilor. Vorbiți-le despre alternativele sănătoase și nu permiteți ca regulile de dieta să fie încălcate cu usurinta.

Rezumand principalele sfaturi legate despre prezenta zaharului in dieta copiilor sunt:
 • ZAHARUL ADAUGAT REPREZINTA RISCURI PENTRU SANATATEA COPILULUI
 • OBISNUITI COPILUL CU SURSELE SANATOASE DE DULCE
 • CITITI ETICHETELE CU ATENTIE
 • STABILITI REGULI STRICTE PENTRU RUDE SI PRIETENI IN CEEA CE PRIVESTE DULCIURILE