BEBELUSUL meu s-a nascut la limita de PREMATUR. Ce ar trebui sa urmarim la EVOLUTIA bebelusului?

Intrebare: Bebelușul meu s-a născut la limita de ceea ce se numeste in general „prematur” – între săptămânile 36 și 37.

Ce ar trebui să facem sau să urmărim la evoluția bebelușului nostru?

Puteți să ne spuneți câteva reguli principale de urmat în interacțiunea în primele șase luni de viață?  Ce ar trebui să facem sau să urmărim la evoluția bebelușului nostru?

Raspuns: În primul rând, ar fi de spus că sistemul nervos central a copilului se maturează conform cu vârsta de la care ar fi trebuit să se nască.

Deci, în cazul copilului dumneavoastră, există un decalaj de 3-4 săptămâni (să zicem o lună, pentru comoditatea explicației).
bebelusi prematuri la limita sfaturi ingrijire

Adică, bebelusul va atinge etapele dezvoltării în primul an de viață cu o lună mai târziu decât copiii născuți la 40 de săptămâni (la termen).

Acest decalaj de dezvoltare se estompează spre 8 luni și se șterge spre 1 an. Se poate să persiste un mic decalaj până la 2 ani.

Insa este o evoluție absolut normală, NU e un semn de suferință.

În al doilea rând, bebelusul prematur are nevoie de ajutor mai mult decât copiii născuți la termen. Are nevoie de contact permanent cu mama, tatăl, rudele apropiate.

Vorbiți în permanență cu bebelusul dumneavoastra, ca să se obișnuiască cu tonul dumneavoastra. și astfel să-și formeze biblioteca de cuvinte.

Plimbați-vă cu beblusul prin casă și pe afară și arătați-i lucruri și ființe noi. De asemenea, oferiți-i, pe cât de mult posibil, lapte matern.

Copiii care sug la sân sunt semnificativ mai inteligenți decât cei care primesc formulă de lapte.

Din punct de vedere motor, trebuie făcută o evaluare de către un neuropediatru, dublată in plus de o evaluare audiologică și oftalmologică, după care se va putea stabili dacă are nevoie de exerciții simple sau de ceva țintit.