BENEFICII Gimnastica si Masaj pentru gravide si BEBELUSI la Divizia de medicina alternativa MedLife.

Divizia de medicină alternativă MedLife vine, în întâmpinarea femeilor însărcinate, cu servicii de gimnastică și de masaj pentru prevenirea sau ameliorarea complicațiilor asociate sarcinii, cu scopul de a asigura o naștere cât mai ușoară.

De asemenea, proaspetele mămici au posibilitatea de a învăța de la experti cum se efectuează masajul bebelușului, una dintre cele mai importante rutine care asigură sănătatea celui mic. 

Programul de gimnastică și masaj destinat femeilor gravide și bebelușilor oferit de Divizia de medicină alternativă MedLife este coordonat de eperimentatul kinetoterapeut Cristina Toma.

Beneficiile gimnasticii şi masajului pentru gravide
pareri beneficii masajul bebelusului si gimnastica prenatala

Gimnastica prenatală fac parte din programul de kinetoprofilaxie al femeii gravide. 

Programul de gimnastica prenatala are în vedere îmbunătățirea stării generale de sănătate a organismului și dezvoltarea controlului neuromotor, astfel încât gravida să facă față mai ușor schimbărilor generate de situația în care se află. 

Sarcina sau starea de graviditate implică schimbări morfologice și funcționale progresive.

La sfârșitul trimestrului al II-lea și pe toată durata trimestrului al III-lea, când fătul capătă proporții, greutatea uterului favorizează retenția de apă la nivelul membrelor inferioare. 

Apare senzația de disconfort manifestată prin oboseală, presiune pe articulațiile mari (genunchi, șold) și dificultate în deplasare. 

Din acest motiv, gravida evită deseori mișcarea. Acest fenomen poate determina acumularea de țesut adipos, instalarea sindromului varicos și chiar anxietatea. 

Masajul pentru gravide utilizează manevre din drenajul limfatic, mobilizări și poziționări ale membrelor inferioare. 

Scopul masajului este să reducă edemele și să îndepărteze tensiunea articulară. Totodată, programul de gimnastică pentru femeile gravide este realizat sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului și se bazează pe tehnici combinate de tip Pilates, aerobic, streching. 

Programele de exerciţii sunt adaptate fiecărei gravide, ţinându-se cont de trimestrul de sarcină în care se află. 

Se lucrează metodic, urmărind nevoile și mobilitatea femeii. Exercițiile pot fi efectuate până în săptămâna premergătoare nașterii. 

Totodată, gimnastica prenatală se face numai cu acordul medicului ginecolog care supraveghează sarcina. 

Beneficiile pe care gravidele le vor avea în urma acestui program constau în:
  • relaxarea și în diminuarea durerii, 
  • facilitarea dilatării colului în travaliu, 
  • întărirea tonusului muscular, 
  • prevenirea edemelor și a varicelor, 
  • prevenirea problemelor cardio-vasculare și respiratorii, 
  • prevenirea constipației, 
  • corectarea poziției coloanei vertebrale solicitate de sarcină, 
  • controlul respirației.

Beneficiile gimnasticii şi masajului pentru bebeluși

Gimnastica pentru bebeluş este recomandată încă din primele zile de viață, această perioadă fiind esențială în stabilirea bioritmului. 

Masajul are o influență pozitivă asupra procesului de creștere a celui mic, stimulând digestia, sistemul circulator, oxigenarea țesuturilor. 

De asemenea, are efect de calmare, previne apariția colicilor sau combate durerea, reglează pofta de mâncare și tonifiază musculatura. Masajul bebelușului este recomandat numai atunci când bebelușul este liniștit și după ce a fost făcută băița. 

De asemenea, nu se recomandă masajul imediat după ce bebelușul s-a trezit din somn, deoarece poate percepe această acțiune ca pe o stare de disconfort. 

Divizia de medicină alternativă MedLife oferă părinților posibilitatea de a învăța cum se efectuează masajul bebelușului, în cadrul unui training cu durata de o oră. 

Mai multe informații, la 021.9646. Divizia de medicină alternativă, Centrul Medical MedLife Victoriei, Calea Victoriei 222, București