Care sunt Analizele GRATUITE decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Trebuie sa cunoasteti faptul ca fiecare cetatean roman care este înscris la un medic de familie si îsi plateste asigurarile medicale are dreptul, o data pe an la un set de analize gratuite, insa se pare ca putin dintre noi stim acest lucru.

Conform legii fiecare pacient înscris la un medic de familie și își plătește asigurările medicale are dreptul, o dată pe an, să beneficieze de un set de analize gratuite, decontate de CNAS și realizate în laboratoare care au contract cu această Casa de Asigurari.

Medicul de familie are obligația să interpreteze rezultatele acestor analize, iar atunci când este cazul, să recomande analize suplimentare care vor fi urmărite de un medic specialist. 

Adevarul este ca cei mai mulți dintre noi uita sau ignora, din păcate, aceste analize uzuale care, uneori, efectiv ne pot salva viața. 
care sunt analizele gratuite anuale de la medicul de familie

În plus, ele pot depista la timp anumite suferințe ale organismului, care, netratate, se pot transforma în boală. 

Aceste analize gratuite de la medicul de familie fac parte din două categorii principale (hematologie și biochimie), iar printre cele mai importante se numără și anlizele medicale de specialitate prezentate in lista de mai jos:

1) Glicemia reprezinta un test care măsoară nivelul de glucoză sau zahăr din sânge. Atunci când aceasta are un nivel crescut, poate duce la diabet și boli cardiovasculare. 

În mod normal, zahărul din sânge reprezintă combustibilul de bază pentru obținerea energiei necesare omului, iar un nivel constant al zaharului in sange asigură un bun metabolism.

2) Colesterolul este o grăsime care se găsește în toate celulele organismului, aproximativ 20% din colesterol provenind din alimentație, restul fiind fabricat de organism, la nivelul ficatului. 

Există un colesterol „rău” care se numește LDL și se depune pe pereții arterelor și un colesterol „bun” HDL care este eliminat din corp.

3) Calciul  reprezintă aproximativ 2% din masa corporală a unui adult și se găsește în proporție de 99% în oase. 

Analiza nivelului calciului (ionic și total) este importantă pentru sănătatea oaselor, iar variațiile severe ale acestuia sunt cunoscute sub denumirea de hipocalcemie și hipercalcemie.

4) Hemoleucograma completă reprezinta o investigație care oferă o imagine generală asupra stării de sănătate și permite diagnosticarea infecțiilor, anemiei, leucemiilor etc. 

Pentru acuratețea acestor analize care evaluează starea populațiilor de celule se recomandă realizarea lor într-un laborator de analize performant.

5) VSH-ul  reprezintă viteza de sedimentare a hematiilor și este un test care relevă activitatea inflamatorie, ajutând, astfel, în diagnosticarea și monitorizarea evoluției bolilor inflamatorii. 

De aceea, VSH-ul este esențial pentru depistarea infecțiilor sau inflamațiilor diferitelor organe sau țesuturi.

6) Fibrinogenul este primul factor plasmatic al coagulării iar dezechilibrele acestuia sunt expresia afectării directe a diferite organe. 

Creșterile patologice pot indica afecțiuni precum cele inflamatorii și cardiovasculare (infarct miocardic sau insuficiență cardiacă), pneumonii, tumori maligne sau reumatism.

7) Electroforeza proteinelor serice și totale este importantă pentru că proteinele sunt componente vitale pentru funcționarea celulelor și țesuturilor implicate în răspunsul imunitar. 

Proteinele sunt responsabile de transportul medicamentelor și a altor substanțe prin corp, precum și de reglarea funcțiilor organismului.

8) Probele hepatice simple cum ar fi transaminazele, bilirubina  sunt un foarte bun ghid în diagnosticul precoce al hepatitelor cronice, în special C și D, fiind, printre altele, teste de evaluare a funcției ficatului. 

În același timp, trebuie multă atenție în interpretarea rezultatelor, pentru că valorile crescute ale TGO și TGP nu duc automat la o afecțiune hepatică.

9) Analizele renale includ: ureea, creatinina și sumarul de urină, care pot evidenția infecțiile urinare, litiazele renale, dar și insuficiența renală care este o boală gravă. 

Aceste teste renale permit evaluarea funcției rinichilor, pentru că acidul uric, creatinina și ureea se găsesc în sânge și se elimină prin rinichi, iar surplusul lor este o adevărată otravă pentru organism.