Consumul de PESTE reduce riscul de INSUFICIENTA Cardiaca Congestiva.

Comitetul de experți din cadrul Asociației Americane a Inimii (American Heart Association, AHA) este de parere ca in principal, consumul de peste de 2 ori pe săptămână la adulți reduce riscul de insuficiență cardiacă congestivă.

Asociația Americană a Inimii recomandă consumul săptămânal a două porții de pește care NU a fost preparat prin prăjire, a câte 100 g fiecare, preferabil pește gras: somon, macrou, hering, păstrăv de captură, sardine sau ton alb, specii de peste care constituie o adevarata sursa viabila de de acizi grași esențiali Omega-3.

AHA subliniază rolurile benefice ale acizilor grași polinesaturați din dietă asupra valorilor
pareri consumul de peste omega 3 prevenire insuficienta cardiaca
trigliceridelor, electrofiziologiei cardiace, a funcției endoteliale și posibil asupra presiunii arteriale și inflamației, deși dovezile clinice care sugerează aceste asocieri sunt mult mai limitate în privința surselor dietetice comparativ cu acizii grași polinesaturați din suplimente nutriționale.

În cazul suplimentelor din ulei de pește, AHA nu recomandă utilizarea acestora la populația generală pentru a preveni bolile cardiovasculare, lipsindîn acest moment datele științifice solide care să susțină aportul lor în reducerea riscului cardiovascular.

In așteptarea unor rezultate clinice concludente cu privire la eficiența suplimentelor cu Omega-3 atât în prevenția primară, cât și cea secundară a patologiilor cardiovasculare, pacienții sunt sfătuiți să consume pește gras bogat în mod natural în acizi Omega-3 conform recomandărilor nutriționale sau să utilizeze suplimente atunci când se urmează un plan alimentar vegetarian.

Lucrurile stau însă un pic diferit în cazul prevenției secundare și terțiare, existând studii clinice extinse care sugerează rolul important al suplimentelor din ulei de pește în reducerea mortalității cardiovasculare la pacienții care au suferit recent un infarct miocardic, respectiv scăderea mortalității și a internărilor la pacienții cu insuficiență cardiacă.

Insuficienta cardiaca stanga este cel mai comun tip de insuficienta cardiaca congestiva. Apare atunci cand ventriculul stang este afectat.

Pe masura ce boala progreseaza, se produce congestia pulmonara (acumularea de lichid in plamani), astfel incat pacientul respira cu dificultate.

Insuficienta cardiaca dreapta apare atunci cand ventriculul drept nu mai pompeaza sangele asa cum ar trebui. De data aceasta, poate aparea acumularea de lichid in abdomen, ficat, intestine etc.