Cum Alegem SPORTUL potrivit copilului nostru. Opinii medicale.

Înainte de a alege un sport pentru copilul dumneavoastră, parerea generala este ca trebuie să ţineţi cont de nivelul de dezvoltare fizic şi emoţional al copilului, de înclinaţia şi de preferinţele acestuia.

Sedentarismul este unul dintre cele mai mari pericole pentru un copil. Studiile arată că atât copiii, cât şi adolescenţii petrec aproximativ 45 de ore în fiecare săptămână uitându-se la televizor, urmărind filme, lucrând sau jucându-se pe calculator

Alegerea activităţilor sportive se face în funcţie de mai multe criterii, precum vârstă, personalitate sau temperament.

Între varsta de 6 și 8 ani, sunt mai potrivite sporturile individuale: înot, balet, gimnastică.
pareri medicale ce sport sa aleg pentru copilul meu

După varsta de 8 ani, fie sport individual, fie sport de echipă: atletism, înot, karate, tenis, fotbal, handbal etc. 

După această vârstă, va înţelege mai bine regulile jocului şi regulile lucrului în echipă. Va accepta mai uşor autoritatea şi va fi dornic să „aparţină” unui grup. 

Sunt copii care au o înclinaţie naturală către sporturile de echipă şi atunci ei ar trebui orientaţi către acestea (baschet, volei, fotbal, handbal.). 

Alţi copii se simt mai bine în activităţi individuale. Aceştia pot fi orientaţi către tenis, patinaj, înot, atletism, gimnastică etc. 

Temperamentul şi personalitatea copilului sunt alte criterii de care ar trebui să ţinem cont. Un copil activ şi agitat poate fi orientat către un sport care să-i dezvolte răbdarea şi rezistenţa, de exemplu atletism, înot, tenis. 

Un copil timid poate fi introdus în sporturi de echipă, care să-i dezvolte capacitatea de a socializa: fotbal, volei, baschet. 

Copiii cu agresivitate crescută pot fi îndrumaţi către sporturi disciplinare, dar care le oferă şi posibilitatea să-şi exteriorizeze controlat agresivitatea: arte marţiale, tenis, ciclism. 

Copiii care sunt liniştiţi şi calculaţi se potrivesc mai bine pentru tenis de masă sau de câmp. 

Momentul nepotrivit şi alegerea unui sport în care copilul nu se simte confortabil pot deveni frustrări atât pentru copil, cât şi pentru părinţi şi pot îndepărta copilul definitiv de sport

În cazul adolescenţilor, psihologul recomandă părinţilor să-i lase să practice sporturile pentru care au înclinaţii. 

Dacă tânărul nu este atras în mod special de o activitate sportivă, el nu trebuie obligat. Misiunea părinţilor în această situaţie poate fi dificilă, aceştia având nevoie de mult tact, multă răbdare şi atenţie. 

Înainte de a recomanda copilului să practice sport, părintele ar trebui să-şi manifeste interesul pentru un sport anume. 

Pentru a reuşi în acest demers, părinţii trebuie să înceapă prin a discuta cu adolescentul despre sport. 

Dacă i-ar plăcea să practice vreun sport, ce sport i-ar plăcea. Părintele trebuie să observe de ce activități este atras copilul. 

Ar fi bine ca împreună cu el să meargă la anumite competiţii sportive, chiar şi la unele în care sunt copii de vârsta lui.