OMS de parere ca Seringile Inteligente trebuie sa inlocuiasca Seringile Clasice.

Organizatia Mondiala a Sanatatii este de parere ca pana in anul 2020 toate spitalele si clinicile trebuie sa utilizeze exclusiv „seringi inteligente” pentru a limita in acest mod cât mai mult raspândirea bolilor care se transmit prin injectare.

Dar ce este o SERINGA INTELIGENTA?

Există mai multe brevete ale acestor seringi inteligente, începând cu anii 1980, însă principiul de funcționare a unei astfel de seringi este acelasi: seringa are un mecanism care face imposibilă utilizarea ei pentru a doua oară, fie prin niște mici „cârlige” în interiorul tubului de plastic, care blochează pistonul, împiedicându-l să mai fie tras în sus, fie printr-un piston fragil, care poate fi distrus foarte ușor atunci când este forțat.
pareri seringile inteligente obligatorii in spitale si clinici

Aceste caracteristici al unei seringi inteligente au însă și părți negative: de exemplu dacă se apasă prea devreme pe piston, este foarte posibil să fie necesar un nou ac, iar dozarea și amestecul mai multor medicamente nu se face cu ușurință.

Seringi inteligente de generatie noua au fost create astfel încât să contracareze aceste neajunsuri și să permită pistonului să poată fi manipulat în interiorul tubului cilindric de câte ori dorește cel care utilizează seringa.

După realizarea primei injecții, acesta poate seta un „zavor” care să facă imposibilă reutilizarea acului, însă un dezavantaj este că persoana respectivă nu poate fi împiedicată să refolosească seringa.

Seringile fara masurile de siguranta amintite costa în jur de 3–4 centi din dolarul american atunci când sunt achizitionate de o agentie ONU pentru o tara în curs de dezvoltare. 

Noile seringi inteligente costa cel putin dublu decat o seringa clasica, motiv pentru care OMS a cerut donatorilor sa sprijine tranzitia catre aceste dispozitive, anticipând ca preturile vor scadea odata cu trecerea timpului, pe masura ce creste cererea.

Conform unui studiu recent sponsorizat de OMS, în 2010 acele de seringa refolosite au dus la apariția a 1,7 milioane de cazuri de hepatita B, zeci de mii de infecții cu HIV și sute de mii de cazuri de hepatita C.

Tot conform OMS, în țările în curs de dezvoltare, angajații din sistemul sanitar care sunt prost plătiți refolosesc acele de seringa din spital în injecțiile pe care le fac în privat pacienților.