Opinii Medicale: Terapia de substitutie in Menopauza. Deficienta Estrogenica si Boala cardiovasculara.

WIKI. Menopauza sau climacteriul este perioada din viata fiecarei femei marcata de disparitia permanenta a menstruatiei din cauza reducerii hormonale ovariene, care apare natural sau indusa prin chirurgie, chimioterapie, iradiere etc.

Menopauza naturala se recunoaste dupa o perioada de 12 luni de amenoree, care nu este asociata cu o alta patologie. Vârsta medie a menopauzei este de aproximativ 51 ani, cu variatii individuale specifice între 35 si 55 ani.

Tranzitia la menopauza poate acoperi câtiva ani din viata fiecarei femei, începând cu variatiile de lungime ale ciclului menstrual, ca raspuns al ovarului care isi epuizeaza rezerva foliculara la niveluri crescute de hormon foliculo-stimulant (FSH).
pareri forum Terapia de substitutie in Menopauza

Vârsta medie a debutului perioadei de tranzitie la menopauza este de 47,5 ani si dureaza de obicei 4-5 ani.

Menopauza se întinde pâna la 65 ani, dupa care urmeaza perioada de senescenta.

Manifestarile menopauzei sunt consecinta îmbatrânirii si disfunctiei ovarului, care se instaleaza treptat si care, în raport cu particularitatile persoanei, determina intensitatea simptomatologiei si afectiunile organice.

La femeile de vârstele mentionate mai sus, instalarea menopauzei se caracterizeaza prin aparitia unei simptomatologii specifice:
 • simptome vasomotorii (valuri de caldura, transpiratii nocturne), 
 • uscaciune vaginala, 
 • tulburari ale somnului, 
 • iritabilitate, 
 • tulburari menstruale, 
 • urinare, 
 • ale calitatii  vietii etc.

Deficienta estrogenica are impact diferit asupra economiei organismului: manifestarile patologice au grade diferite de la caz la caz si depind de intervalul de la instalarea menopauzei.

Menopauza mai determina si alte modificari somatice care nu sunt imediat simptomatice, dar care au
 • impact asupra sanatatii pe termen lung: 
 • boala vasculara coronariana si cerebrala, 
 • osteoporoza, asa  numita “epidemie silentioasa”, 
 • deteriorarea functiilor nervoase superioare, si anume anxietate,  depresie, tulburari ale memoriei, tulburari de concentrare 
 • cresterea ratei cancerelor în zona genitala si în afara ei.

Boala cardiovasculara este prima cauza de mortalitate si morbiditate în multe din tarile lumii, printre care si România. Debutul bolii coronariene apare de obicei cu 10-20 de ani mai târziu la femei decât a barbati, iar cresterea riscului la femei este legata de debutul menopauzei.

Scaderea productiei estrogenice - în menopauza naturala sau indusa - a fost considerata de multi cercetatori drept cauza primara a cresterii riscului cardiac si este apreciata a se asocia cu multiple efecte negative asupra vaselor, profilul lipidic, metabolismul carbohidratilor, sistemelor fibrinolitic si al coagularii.

La menopauza, frecventa secventelor osteoresorbite - osteoformare este crescuta si în dauna cantitatii de os nou, scade densitatea osoasa cu aproximativ 2% în fiecare an din primii 5 ani postmenopauza,  apoi cu 1% pe an, pâna la sfârsitul vietii si apar osteopenia, apoi osteoporoza, cu schimbarea arhitecturii osoase, cu cresterea riscului fracturar.

Pe aceasta baza, pâna la 70% din femeile peste 80 ani sufera de osteoporoza. Peste vârsta de 50 ani o femeie din 3 are o fractura de os osteoporotic de-a lungul vietii si o femeie din 3 cu fractura de sold moare la 6 luni dupa accident prin complicatiile ei.

Paralalel cu aceste modificari anatomice si functionale, se descriu la menopauza o serie de modificari metabolice care constituie componentele unui presupus sindrom metabolic menopausal, în care se mentioneaza modificari lipoproteice, glucidice si de coagulare.

Aceste modificari se constituie într-o situatie cât se poate de favorabila dezvoltarii arterosclerozei, hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat de tip 2.

Lupta contra efectelor generate consta în mentinerea unei bune igiene de viata. Continuarea activitatilor sociale si intelectuale placute este indispensabila.

La femeie, efectele menopauzei pot fi combatute prin tratament hormonal de substitutie. Bine dozat, acesta permite mentinerea dorintei si a placerii si remedierea neplacerilor locale .

Medicul trebuie sa aleaga terapia adecvata la menopauza (secventiala sau continua) din mai multe variante terapeutice în raport cu particularitatile pacientei: istoric, evaluare si diagnostic, riscurile si beneficiile terapiei propuse, raspunsul la tratament.