OSTEOARTRITA pareri medicale boala Articulara Degenerativa

OSTEOARTRITA este cauza principala a durerii si invaliditatii in rândul adultilor in vârsta. Afla cum o poti preveni pentru a avea o batrânete linistita!

Care sunt primele semne ale OSTEOARTRITEI?

Dacă resimți durere la nivelul șoldurilor, genunchilor sau picioarelor și câteodată la nivelul coloanei vertebrale este cazul să consulți un doctor de specialitate.

De asemenea, când durerea este mai puternică la sfârșitul zilei sau după perioade de activitate, când simți o rigiditate (care durează mai puțin de o oră) după perioade de inactivitate, cum ar fi dimineața la trezire sau după repaus prelungit, sau când observi o limitare a mișcărilor în articulație este cazul să iei măsuri.
pareri tratament osteoartrita opinii medicale simple
În fazele mai avansate ale osteoartritei vei observa durere la palpare și tumefiere ocazională, deformări articulare, cracmente articulare (crepitații), însoțite adesea de durere.

In cazul în care durerea și rigiditatea din osteoartrită nu se ameliorează sau se agravează, medicul trebuie să-ți recomande tratamente mai severe cum ar fi : injecțiile cu corticosteroizi, injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic, fizioterapie.

În unele cazuri pot fi necesare înlocuirea sau protezarea articulației sau alte tratamente chirurgicale cu scopul de a menține funcția articulară și de a preveni instalarea invalidității progresive.

Este vorba despre artroscopie, osteotomie, protezările articulare (șold, genunchi, umăr), chirurgia degetelor de la mâini și picioare.

De obicei apar mai multe complicații dacă sunt afectate articulațiile care susțin greutatea (cum ar fi șoldurile și genunchii), decât dacă sunt afectate articulațiile de la nivelul degetelor, de exemplu.

Este absolut necesar să te prezinți la medic când boala ajunge într-un stadiu moderat sau sever, căci simptomele pot fi tratate cu ajutorul unui program adecvat.

Adică prin exercițiu fizic pentru menținerea mobilității articulare, un program de pierdere în greutate în cazul pacienților obezi, protejarea articulațiilor de leziuni sau traumatisme ce acutizează sindromul algic. 

E bine ca pacienții să folosească dispozitivele ortopedice (feșele elastice, ortezele, atelele sau bastoanele), să-și schimbe activitățile zilnice pentru a reduce stresul la nivel articular, să efectueze terapii la căldură și la rece (comprese calde sau aplicarea de pungi cu gheață local).

Pentru a preveni aparitia sau progresia osteoartritei medicii specialisti iti recomanda:
  • sa scazi in greutate (pentru a preveni/ diminua tensiunea si deteriorarile articulare);
  • sa previi traumatismele, pentru a scadea riscul de lezare a cartilajului (statul pe vine in mod constant, ingenuncheatul
  • sau alte pozitii care pun in tensiune articulatia genunchiului);
  • sa practici cu regularitate exercitii fizice.