Pareri EFECTELE RADIATILOR solare asupra Sanatatii, Beneficii si efecte Negative.

Soarele este deja prezent în fiecare zi, iar pielea noastră nu este încă suficient pregătită pentru a „da ochii“ cu el.

Cum ne protejăm de efectele nefavorabile ale soarelui? Este potrivită crema pe care am cumpărat-o pentru tipul nostru de piele?

Tipuri de radiatii Soarele emite un spectru de raze: radiaţii gamma, raze X, ultraviolete (UVA, UVB, UVC), lumină vizibilă, infraroşii, unde radio.

O parte importantă este absorbită de ozon, picăturile din atmosferă şi de praf. Radiaţiile UV sunt cele care dau modificările cele mai importante de la nivelul pielii.
pareri efecte negative radiatii solare boli de piele

Efectele NEFAVORABILE ale radiatiilor UV asupra pielii:

a) Inflamatia: apare la 30 de minute pâna la opt ore de la expunere si scade dupa 72 de ore.

Arsura solara este o reactie toxica, inflamatorie la nivelul pielii, produsa de radiatia UVB, prezentând roseata, caldura, durere si edem.

b) Pigmentarea imediata, persistenta si tardiva dureaza aproximativ doua ore. Bronzul de durata (culoarea bruna) apare prin expunere de ore, zile si persista saptamâni sau chiar luni.

c) Fotoimbatrânirea: ingrosarea epidermei, cu o ridare accentuata in zonele fotoexpuse; apare la câteva ore, zile de la expunerea la UVB si UVC si dureaza doua-trei saptamâni.

d) Scaderea imunitatii poate duce la cresterea posibilitatii aparitiei unor boli infectioase (ex. Herpes simplex), altereaza ADN-ul (putând duce la carcinogeneza).

Efectele BENEFICE ale expunerii la soare: 
  • sinteza vitaminei D, 
  • ameliorarea unor boli cutanate (psoriazis, vitiligo, dermatita atopica, mycosis fungoides), 
  • mentinerea sanatatii psihice, 
  • cresterea tolerantei la stres,
  • reglarea somnului si atenuarea unor simptome premenstruale (modificari de dispozitie, iritabilitate, depresie).

Diverse forme de leziuni datorita radiatilor solare:

i) Lentigo solar – pete brun-deschis pâna la brun-închis, ce apar în zonele expuse: partea dorsala a mâinilor, zonele de extensie ale antebratelor, toracele superior si fata.

ii) Efelidele (pistruii) sunt lentigine cu diametrul mai mic de 6 mm. 

iii) Poikilodermia Civatte este localizata pe zonele laterale ale gâtului. 

iv) Keratoza actinica este o leziune precanceroasa ce se poate transforma destul de usor într-un epiteliom spinocelular, cu risc cancerigen foarte înalt. Se localizeaza pe fata, gât, dosul mâinilor si apare la cei cu tenul mai deschis la culoare, parul blond si ochi de culoare deschisa.

v) Epiteliomul spinocelular este otumora maligna a epidermului, având o evolutie mai rapida decât  epiteliomul bazocelular si mult mai invaziv.

vi) Melanomul este o tumora maligna de origine melanocitara, metastazeaza la distanta, e foarte agresiv,  ducând la deces în câtiva ani. Poate fi tratat doar daca este depistat în forma incipienta.