Pareri INTOLERANTA ALIMENTARA, cauze principale pentru aparitie si evolutie.

APROXIMATIV 50% DIN OAMENI DEZVOLTĂ INTOLERANȚE ALIMENTARE

Intoleranța alimentară este o reacție non-imunitară a organismului la anumite alimente, care se manifestă în special la nivelul sistemului digestiv, însă poate afecta întregul organism.

Alimentația are un rol important în buna funcționare a componentelor sistemului imunitar, însă, în anumite cazuri, poate determina și reacții destul de agresive din partea acestuia.

Potrivit statisticilor, aproximativ 50% din populație, adulți și copii, suferă de intoleranță la unul sau mai multe alimente, schimbările alimentare din ultimele decenii fiind printre principalele cauze ale intoleranțelor alimentare.
pareri forumuri intoleranta alimentara cauze si simptome

La nivelul sistemului digestiv, intoleranța alimentară se manifestă prin: crampe, balonare imediat după masă, senzație de disconfort abdominal, diaree, constipație, greață, lipsa poftei de mâncare. Intoleranța alimentară creează dificultăți în a scădea sau a crește în greutate. 

În plus, intoleranței alimentare i se asociază o serie de manifestări psihoemoționale, precum:
  • letargia, 
  • depresia, 
  • stări de confuzie, 
  • migrena, 
  • manifestări cutanate: acnee, eczemă, urticarie, prurit, 
  • iar în anumite cazuri, dureri musculare și osteoarticulare.

Intoleranța alimentară poate fi cauzată de: 

a) Absența sau un deficit de enzime digestive care să asigure digestia alimentelor, deficitul lactazei determină apariția intoleranței la lactoză, una dintre cele mai întâlnite forme de intoleranță; 

b) Aditivii alimentari – substanțele utilizate de industria alimentară pentru potențarea gustului, culorii și creșterea termenului de valabilitate pot cauza intoleranță. 

Printre cele mai cunoscute sunt sulfiții utilizați în păstrarea fructelor și în procesul de fabricare a vinului, precum și monoglutamatul de sodiu, atât de utilizat în mezeluri; 

c) Stresul poate afecta sistemul digestiv și duce la o reacție a acestuia la consumul anumitor alimente; 

d) Spre deosebire de alergia alimentară, simptomele intoleranței alimentare pot apărea până la 72 de ore după consumul alimentelor, iar aceasta nu pune viața în pericol. 

Printre alimentele care determină intoleranță se numără: lactatele, cerealele, fructele (fructoza din acestea), legumele, aditivii, zahărul, condimentele etc.

Rezumat concluzii medicale intoleranta alimentara:
  • La orice vârstă. 50% din populație suferă de intoleranță alimentară
  • Se produce târziu după consumul alimentelor și poate apărea în decurs de 72 de ore.
  • Intoleranta alimentara se manifesta prin balonare, tulburări digestive, dureri articulare, oboseală, eczeme, indispoziție, dureri de cap, creștere în greutate
  • Simptomele pot dispărea dacă se evită alimentul care provoacă intoleranța.