Pareri medicale: Psoriazisul NU este contagios!

Psoriazisul este o boala de piele care, din pacate, este privita si în ziua de astazi ca un stigmat, în pofida faptului ca Psoriazisul NU este Contagios.

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, inflamatorie,  care se manifesta prin aparitia pe piele a unor placi rosiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de coji alb-sidefii.

De obicei, boala Psoriazis devine vizibila la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului si în partea de jos a spatelui, dar poate fi si generalizata si poate afecta si alte zone precum palmele, talpile, pliurile, unghiile si uneori articulatiile.
psoriazis nu este contagios pareri tratamente eficiente

Psoriazisul se numara printre primele 3 afectiuni, dupa insuficienta cardiaca si hipertensiunea artreriala, care afecteaza functia fizica a individului si este a doua afectiune, dupa depresie, care îsi pune amprenta asupra starii psihice.

Aceasta este o problema extrem de neplacuta, care provoaca un stres emotional considerabil si poate duce la autoizolare din cauza stigmatizarii, discriminarii si prejudecatilor membrilor societatii care nu cunosc faptul ca aceasta bola de piele nu este contagioasa.

În plus, pe lânga aspectul neplacut, pielea îngrosata de la Psoriazis deranjeaza la miscari bruste si apar dureri, mâncarimi si rani mai mult sau putin profunde.

Conform statisticilor medicale, 50% dintre pacienti bolnavi de psoriazis relateaza o calitate a vietii scazuta sau activitate slaba la locul de munca, iar unul din trei pacienti a avut tentative de sinucidere din cauza psoriazisului.

Psoriazisul afecteaza aproape 2-3% din populatia lumii, fara a face diferente între sexe, si apare la orice vârsta, dar se declanseaza mai des la 15-25 de ani sau la persoane care au împlinit varsta de 50 de ani.

Psoriazisul este foarte des întâlnit în rândul rasei caucaziene, mai putin frecvent la afro-americani, iar la asiatici este aproape inexistent.

Cauzele aparitiei acestei boli de piele numite PSORIAZIS nu au fost înca descifrate în totalitate de cercetatori, acestia sunt de parere ca predominant este factorul genetic.

Astfel, în urma studiilor, s-a constatat ca la un caz din cinci afectiunea este transmisa în mod ereditar.

De asemenea, boala îsi poate face simtita prezenta în urma unor stari de stres emotional accentuat, dar si din cauza alimentatiei ce abunda în grasimi animale, zahar, produse fainoase si alcool.

Sistemul imunitar slabit este si el responsabil de aparitia psoriazisului.

Este bine de stiut ca manifestarea psoriazisului poate fi agravata de anumite infectii, de boli care slabesc sistemul imunitar, de starile continue de stres, de administrarea unor medicamente, de fumat, de consumul excesiv de alcool si cofeina si de arsurile solare repetate.

Aparitia primelor simptome impune prezentarea la medic deoarece peste 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si psoriazis artropatic, ce poate duce la leziuni articulare severe, distructive, deformante, ce conduc adesea spre invaliditate si scurtarea duratei vietii.

Artrita psoriazica este o afectiune a articulatiilor care apare la persoane care sufera de psoriazis. Aproximativ opt procente din persoanele cu psoriazis vor avea probleme si cu articulatiile.

În urma consultatiei de specialitate, medicul va oferi cel mai potrivit tratament si consiliere de specialitate în legatura cu stilul de viata pentru a preveni agravarea psoriazisului.

Tratamentul PSORIAZISULUI se bazeaza pe remedii locale cu unguente, medicamente administrate oral, tratament intravenos sau prin injectii, dupa caz, si fototerapie cu raze UVB, PUVA si laser.

De asemenea, s-a observat ca lupta cu Psoriazisul de un real ajutor sunt: acupunctura, osteopatia, climatoterapia, homeopatia, hidroterapia si curele balneoclimaterice.