Pareri Rolul fibrelor vegetale in tranzitul intestinal. Recomandari.

WIKI: Fibrele alimentare le gasim in cereale, fructe si legume. Ele nu sunt digerate la nivelul tractului digestiv superior, ajungând nemodificate in colon.

În concluzie, interactiunea dintre fibrele alimentare si intestin este complexa si nu trebuie tratata cu superficialitate.

Întreaba medicul specialist ce rol au diferitele fibre alimentare asupra colonului.

Prin adoptarea dietei de tip occidental (bogata în lipide, proteine, glucide si saraca în fibre vegetale) s-a observat o crestere a incidentei unor afectiuni colonice (constipa?ie, diverticuloza colonica, cancer colorectal).

Astfel, au aparut întrebari legitime precum: ,,Exista o legatura între continutul de fibre  vegetale din dieta si unele afectiuni colonice?“, ,,Ce tip de fibre vegetale sunt utile?“.
pareri medicale importanta fibrelor alimentare wiki

Exista doua tipuri de fibre alimentare: 

a) fibre alimentare insolubile (fibrele din invelisul cerealelor): nu se dizolva, se imbiba cu apa, sunt doar partial fermentate de flora colonica, au rol in cresterea volumului materiilor fecale si accelerarea tranzitului intestinal;

b) fibre alimentar solubile (fibrele din fructe si legume moi): se dizolva in apa formând o substanta  gelatinoasa care poate ingloba o serie de substante nocive pentru organism.

Sunt fermentate de flora colonica cu eliberare de gaz, acizi grasi cu lant scurt si alti produsi de metabolism care pot determina  balonare, distensie abdominala, flatulenta.

Fibrele alimentare intervin în fiziologia ractului digestiv prin actiuni mecanice (cresc volumul scaunului, viteza tranzitului intestinal si dilueaza carcinogenii de la nivel intestinal) sau chimice (în urma fermentarii florei anaerobe colonice rezulta acizi grasi cu lant scurt care in vitro stimuleaza apoptoza si diferentierea celulara, iar in vivo stimuleaza proliferarea celulara).

Beneficiile fibrelor alimentare au fost atribuite legarii acizilor biliari, dar si a altor substante nocive.

a) Prevenirea constipatiei.

Constipatia se întâlneste la 30-50% din indivizii care consuma o dieta de tip occidental. S-a demonstrat ca fibrele joaca un rol important în modificarea volumului si consistentei scaunului,  precum si în motilitatea colonului.

Sunt studii care arata ca tarâtele de grâu, macinate grosier, determina o crestere a volumului materiilor fecale mai importanta decât în cazul utilizarii fibrelor  din fructe (intens fermentabile).

Necesarul de fibre din dieta zilnica pentru prevenirea constipatiei este de 150 g/zi

b) Prevenirea diverticulozei colonice. Diverticuloza colonica este considerata o boala a civilizatiei, a carei incidenta a crescut semnificativ în secolul XX.

S-a observat ca vegetarienii au o incidenta mai scazuta a diverticulozei colonice. Principalul factor
incriminat îl constituie cantitatea de fibre vegetale din regimul alimentar.

Astfel, s-a aratat ca ingestia a 15-20 g/zi de tarâte de griu previne aparitia diverticulozei colonice.
Tarâtele, în special din cereale, cresc volumul bolului fecal (determinând distensia colonului cu
scaderea consecutiva a presiunii intraluminale), maresc viteza de tranzit intestinal.

c) Prevenirea cancerului colorectal. Ipoteza ca fibrele vegetale ar scadea riscul aparitiei cancerului colorectal dateaza din anii ’70 când s-a observat ca populatia africana din mediul rural prezinta o incidenta mult mai mica a cancerului colorectal fata de populatia vestica.

În tarile în care incidenta cancerului colorectal este crescuta, dieta e deficitara în fibre vegetale si bogata în lipide (stimuleaza sinteza de acizi biliari cu rol în proliferarea epiteliului colonic), carne rosie etc.

Rezultatele studiilor ulterioare privind rolul fibrelor în prevenirea aparitiei cancerului colorectal au fost însa contradictorii.