SINDROMUL ITALIA pareri medicale despre ce este si ce simptome are.

Două cercetătoare din Italia au venit la Iasi să examineze pacientele şi să facă o parere stiintifica despre "Sindromul Italia."

”Sindromul Italia” şi-a capătat numele de la ţara în care se duc cei mai mulţi români şi est-europeni la muncă temporară.

Deşi el nu este recunoscut sub acest nume de tratatele de specialitate precum DSM, din punct de vedere psiho-social, Sindromul „Italia” reprezintă o sumă de simptome din spectrul depresiei care apare atât la persoanele care pleacă la muncă în alte ţări, cât şi la copii rămaşi singuri în ţară pe perioada în care părinţii sunt plecaţi la muncă. 
pareri sindromul italia simptome si tratament psihologic

În cazul părinţilor se refera la dorul de ţară şi de copii peste care se suprapun dificultăţile găsirii unui loc de muncă printre străini şi constrângerile financiare. 

În cazul copiilor, este vorba de sentimentul de abandon, de anxietate, de dor de părinţii plecaţi peste care se suprapune o socializare defectuoasă.

Această dublă acceptiune a termenului de Sindrom „Italia”, referitoare la atât la adulţii plecaţi la muncă dar şi la copii rămaşi acasă şi-a căpătat recunoaşterea din realităţile de zi cu zi şi nu pe baze academice.

Cele două cercetătoare din Italia şi medicii de la Iaşi au aflat acum cauzele problemelor psihice ale româncelor care lucrează în peninsulă. 

Pacientele le-au explicat cercetatoarelor şi de ce pleacă în experienţa care pentru unele se sfârşeşte dramatic.

Sindromul Italia nu este un sindrom depresiv, el reprezintă un fenomen medico-social ce include pacienta cu tulburări psihice şi familia acesteia rămasă în România.

Fenomenul poate îngloba familia extinsă a pacientei.

Dacă în România familia nu primeşte sprijin complex şi dacă în Italia condiţiile de muncă nu sunt corespunzătoare, se va putea vorbi în viitorul nu prea îndepărtat despre ”Sindromul Italia” ca patologie, şi nu ca fenomen medico-social.

Cercetătoarele din Italia care fac studiu de caz la Institutul de Psihiatrie de la Iaşi vor face publice rezultatul studiului lor în vară.

Tot atunci îşi propun să vină şi cu sfaturi pentru ca româncele care lucrează în peninsulă să poata evita in deplina cunostinta de cauza de aceste afectiuni din spectrul bolilor psihice.