SULFONILUREEA alternativa injectii cu insulina la Copii cu DIABET!

NOUTATI medicale tratament copii cu diabet. Copiilor cu diabet nu le vor mai fi necesare injectiile cu insulina, pentru ca vor putea doar sa ia niste comprimate.

Aceasta va fi noua practica medicala, conform unui studiu medical publicat de curand în revista The Lancet, specializata în diabet si endocrinologie.

„Tuturor bebelusilor diagnosticati cu diabet înainte de vârsta de 6-7 luni ar trebui sa li se faca un test genetic pentru a schimba tratamentul cât mai repede, de la insulina la tablete de sulfoniluree.

Se pot astepta rezultate bune si pe termen lung asupra controlului zaharului din sânge, iar tratamentul se incadreaza in limitele de siguranta”, spune profesorul Pål Rasmus Njølstad in articolul de fata.

pareri pozitive sulfonilureea alternativa la injectii cu insulina la copii cu diabet

Actiunea principala a tuturor sulfonilureelor este de a stimula productia si secretia insulinei indusa de glucoza la nivelul celulelor ß ale insulelor pancreatice Langerhans.

Mecanismul de actiune consta în legarea medicamentului de receptorii specifici pentru sulfoniluree (SUR) cu închiderea consecutiva a canalelor de potasiu dependente de ATP din membrana celulelor insulare.

Aceasta duce la depolarizarea membranei si ulterior la deschiderea canalelor de calciu voltaj-dependente.

Se produce astfel un influx de calciu, care va actiona ca mesager secundar în interiorul celululei, determinând secretia de insulina.

Prima data  cand s-a descoperit că sulfonilureea în doze relativ mari poate fi folosită pentru a trata diabetul infantil a fost în 2004.

Asta le-a oferit o viață nouă copiilor, pentru că 90% dintre ei pot să renunțe la injecțiile cu insulină și să obțină un control mai bun asupra zahărului din sânge, cel puțin pentru un an.

Ce nu s-a știut cu certitudine pană acum a fost dacă acest tratament poate fi menținut pe termen lung, în mod deosebit deoarece sulfonilureea nu are efect pentru jumătate dintre cei cu diabet de tip 2, după cinci ani de tratament.

Insa studiul de fata arata ca sulfonilureea poate fi o alternativa eficienta si sigura pentru inlocuirea tratamentului injectabil cu insulina ca copii cu diabet insulinodependent.