SULIQUA pareri insulina glargin 100U/ml si lixisenatida. Rezumat Prospect.

SULIQUA insulina glargin 100U/ml si lixisenatida, parerea comentariilor de pe grupurile si forumurile monitorizate - Subiectivitate opinii 2,5; Obiectivitate comentarii 2,5; Acuratete 0,59.

1. Sentiment Pozitiv - 2,40
2. Sentiment Negativ- 0,70
3. Sentiment Neutru - 1,90

Stilul limbajului utilizat in parerile referitoare la SULIQUA insulina glargin 100U/ml (versiune beta)
<.5 = nu este probabil prezent
> .5 = probabil prezent
> .75 = foarte probabil prezent
Analitic - 0,55
Certitudine - 0,36
Grad de inhibitie - 0,17
Pareri SULIQUA stilou injector cu insulina

Emotia parerilor referitoare la SULIQUA insulina glargin 100U/ml (Plutchik)
<0,5 = nu este probabil prezent
> 0,5 = probabil prezent
> 0,75 = foarte probabil prezent
Incredere - 0,59
Anticipare - 0,53

Conform prospectului Suliqua (inclus recent pe lista medicamentelor compensate integral ) este indicat la adulti, in asociere cu metformina, pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru a imbunatati controlul glicemic atunci cand acesta nu a fost obtinut cu metformina administrata in monoterapie sau cu metformina administrata in asociere cu un alt medicament antidiabetic oral sau cu insulina bazala.

Suliqua este disponibil sub forma de doua stilouri injectoare (pen-uri), care ofera diferite optiuni de administrare, adica stiloul injector (pen-ul) Suliqua (10-40), respectiv stiloul injector (pen-ul) Suliqua (30-60).

Diferentierea intre concentratiile stilourilor injectoare (pen-urilor) se bazeaza pe intervalul de doze al stiloului injector (pen-ului).

Suliqua 100 unitati/ml + 50 micrograme/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut

Suliqua 100 unitati/ml + 33 micrograme/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut

COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA SULIQUA

a) Suliqua 100 unitati/ml + 50 micrograme/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut

Fiecare stilou injector (pen) preumplut contine insulina glargin* 300 unitati si lixisenatida 150 micrograme in 3 ml solutie.

Fiecare ml contine insulina glargin 100 unitati si lixisenatida 50 micrograme.

Fiecare treapta de dozare contine insulina glargin 1 unitate si lixisenatida 0,5 micrograme.

b) Suliqua 100 unitati/ml + 33 micrograme/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut

Fiecare stilou injector (pen) preumplut contine insulina glargin* 300 unitati si lixisenatida 100 micrograme in 3 ml solutie.

Fiecare ml contine insulina glargin 100 unitati si lixisenatida 33 micrograme.

Fiecare treapta de dozare contine insulina glargin 1 unitate si lixisenatida 0,33 micrograme.

Insulina glargin este produsa prin tehnologia ADN-ului recombinat din Escherichia coli.

Mod de administrare SULIQUA insulina glargin 100U/ml

Suliqua trebuie injectat subcutanat, la nivel abdominal, deltoidian sau al coapsei.

Locurile de injectare trebuie alternate in cadrul aceleiasi regiuni (abdomen, deltoid sau coapsa) de la o injectie la alta, pentru a scadea riscul de lipodistrofie.

Pacientii trebuie instruiti sa utilizeze intotdeauna un ac nou. Reutilizarea acelor pentru stilourile injectoare (pen-urile) de insulina creste riscul de infundare a acelor, ceea ce poate provoca subdozaj sau supradozaj.

In cazul infundarii acelor, pacientii trebuie sa urmeze instructiunile descrise in Instructiunile de utilizare care insotesc prospectul din ambalaj.

Doza trebuie stabilita in mod individual, pe baza raspunsului clinic, si se ajusteaza treptat, in functie de necesarul de insulina al pacientului. Doza de lixisenatida este crescuta sau scazuta odata cu doza de insulina glargin si depinde, de asemenea, de care dintre stilourile injectoare (pen-uri) se utilizeaza.

ratamentul cu insulina bazala sau cu medicamente antidiabetice orale, altele decat metformina, trebuie intrerupt inainte de initierea administrarii de Suliqua.

Doza initiala de Suliqua se bazeaza pe tratamentul antidiabetic anterior si, pentru a nu depasi doza initiala recomandata pentru lixisenatida de 10 µg.

Doza zilnica maxima este de 60 unitati de insulina glargin si 20 µg lixisenatida, ceea ce corespunde la 60 trepte de dozare.

Suliqua trebuie injectat o data pe zi, in ora de dinaintea unei mese. Este preferabil ca injectia sa fie efectuata in fiecare zi inainte de aceeasi masa, dupa ce a fost aleasa cea mai convenabila masa.

Doza de Suliqua se stabileste in conformitate cu necesarul de insulina al fiecarui pacient in parte. Se recomanda sa se optimizeze controlul glicemic prin ajustarea dozei pe baza glicemiei in conditii de repaus alimentar.

Se recomanda monitorizarea atenta a glicemiei in timpul stabilirii dozei si in saptamanile ulterioare.

Suliqua nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala severa si cu afectiune renala in stadiu terminal, deoarece nu exista suficienta experienta terapeutica privind utilizarea lixisenatidei.

Reactii adverse Suliqua la nivelul locului de injectare: anumiti pacienti (1,7%) care urmeaza terapie care contine insulina, inclusiv Suliqua, au prezentat eritem, edem local si prurit la locul injectarii.

ATENTIE! Nu exista date adecvate provenite din utilizarea lixisenatidei la femeile gravide. Studiile efectuate cu lixisenatida la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere.

„Medicamentul Suliqua  va putea fi prescris de medici în curând", a declarat de curand în cadrul conferintei de presa de lansare a medicamentului prof. univ. dr. Romulus Timar, Presedintele Societa?ii Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Aceste informatii nu trebuie considerate ca fiind dovezi clinice.