Am 39 de ani si mi-as dori sa raman insarcinata. Insa medicii mi-au vorbit despre riscurile unei sarcini la varsta aceasta.

Intrebare: Am 38 de ani și mi-aș dori să rămân însărcinată. Majoritatea medicilor mi-au vorbit despre riscurile unei prime sarcini la această vârstă.

Am înțeles că amniocenteza este necesară în acest caz. Există alte teste care o pot inlocui?

Cum decurge această procedură și pentru ce anume este atât de necesară?

Raspuns: Protocolul diagnosticului prenatal începe cu screening-ul de prim trimestru, care înseamnă testarea biochimică la 9-10 săptămâni pentru betaHCG liber și PAPP-A.

O sarcina poate avea un nivel scazut de hormon hCG in urma careia sa se dezvolte un copil foarte sanatos. 
pareri amniocenteza si varsta la care sa ramai insarcinata

Rezultatul ecografiei la 5 - 6 saptamani de sarcina este mult mai relevant decat nivelul de hormon hCG.

Rolul biologic al HCG consta în mentinerea corpului luteal în cursul sarcinii; influenteaza de asemenea productia de hormoni steroizi. 

Serul femeilor gravide contine în principal HCG intact.

Concentratia serica si urinara de HCG total creste exponential în cursul sarcinii, dublându-se la aproximativ 40-48 ore, atingând un maximum în saptamânile 8-12.

Ulterior, între 12-13 săptămâni, se va face examinarea ecografică.

Rezultatul constă într-un calcul matematic ce stabilește riscul de a avea un făt cu anomalii cromozomiale. În funcție de acest risc se recomandă sau nu amniocenteza.

În ultimii ani a apărut un nou test de diagnostic neinvaziv, prin care sunt identificate fragmente de ADN liber fetal în sângele matern.

Rezultatul acestui test este mai concludent între 9 și 10 săptămâni de amenoree, când are loc pasajul maxim de celule trofoblastice în sângele matern, însă această analiză nu oferă informații decât despre riscul crescut sau scăzut pentru anomaliile cromozomiale.

Confirmarea diagnosticului se face tot prin manevre invazive.

Diagnosticarea unor afectiuni genetice grave precum sindromul Down, sindromul Edwards, fibroza chistica, boala Tay-Sachs, boala Hungtinton etc. 

Amniocenteza are o precizie de 99% in diagnosticarea acestor afectiuni.