Ce inseamna revizia unei Proteze de Sold si la ce interval se face?

Intrebare: Ce înseamnă revizia unei proteze de şold şi la ce interval se face? Care sunt avantajele unei proteze necimentate faţă de una cimentată? 

Care sunt riscurile după o operaţie de montare a unor şuruburi canelate, după cât timp (minimum) se poate pune piciorul jos?

Raspuns: Revizia unei proteze de şold înseamnă practic schimbarea componentelor iniţiale ale protezei, în condiţiile în care acestea sau, mai frecvent, mijloacele lor de fixare, s-au deteriorat. 

protezarea_soldului pareri si recomandari medicale

În cele mai multe cazuri, este nevoie de componente de revizie care sunt mai complexe şi mai costisitoare decât cele iniţiale, dar uneori nu sunt necesare decât implanturi normale, ca la prima operaţie. 

Nu există o perioadă predeterminată pentru revizie, aceasta se impune doar dacă şi când apare deteriorarea montajului necesar. 

Proteza de sold are o durata de viata limitata – de aproximativ 15-20 ani. Se spera insa ca o data cu inovatiile tehnologice, materialele sa se imbunatateasca si proteza de sold sa tina 6-7 decenii.

Alegerea tipului de fixare, cu sau fără ciment, se face în general la noi gândindu-ne la necesitatea potenţială a unei viitoare revizii (mai probabilă în cazul unui pacient tânăr) şi atunci preferăm protezele necimentate pentru pacienţi tineri şi cimentate pentru vârstnici, însă nu există o regulă în acest sens. 

Foarte multe clinici din vestul Europei folosesc un singur tip de fixare pentru toţi pacienţii. 

Dacă vă referiţi la osteosinteza cu şuruburi canelate a unei fracturi de col femural, riscul în acest caz este ca fractura să nu consolideze (pseudartroza) sau ca porţiunea fixată să se infarctizeze (necroză de cap femural). 

În general, se ajunge, în aceste cazuri, la artroplastia totală de şold. 

De obicei, se permite sprijinul după minimum şase săptămâni postoperator