ECOGRAFIA cu substanta de contrast: Recomandari si Avantaje. Alternativa la CT.

Pacienții au posibilitatea de a opta pentru ecografia cu substanță de contrast, o metodă ecografică avansată, care permite investigarea micro și macrovascularizației de la nivelul organelor și al regiunilor anatomice atât normale, cât și patologice.

Ecografie cu substanta de contrast este o investigație moderna care constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast, în cantitate foarte mică (de la 1 ml la 4,8 ml, în funcție de organul investigat și de performanța ecografului)

Aceasta cantitate de substanta de contrast este de aproximativ 100 de ori mai mică decât cea utilizată în cazul investigațiilor CT și RMN.

Avantajele ecografiei cu substanță de contrast
Această metodă este neinvazivă, neiradiantă, foarte bine tolerată de organism și mai avantajoasă din punct de vedere financiar.
pareri ecografie cu substanta de contrast alternativa ieftina la tomograf

Prin ecografia cu substanță de contrast se pot vizualiza și caracteriza mult mai bine structurile anatomice, în comparație cu ecografia clasică, și se poate realiza mai ușor diferențierea între caracterul malign și cel benign în cazul diferitelor tumori de la nivelul organelor investigate. 

Substanța de contrast poate fi injectată în mod repetat, la același pacient, în cadrul aceleiași investigații ecografice, fără să existe vreun risc de apariție a unor reacții adverse. 

Substanța de contrast nu este alergenă și poate fi administrată atât pacienților care nu suportă substanțele de contrast iodate (folosite la CT) sau paramagnetice (folosite la RMN), cât și pacienților care suferă de afecțiuni renale.

Recomandari când apelăm la ecografia cu substanță de contrast? Indicațiile ecografiei cu substanță de contrast sunt multiple. 

Aceasta este utilizată, în primul rând, pentru detectarea și caracterizarea tumorilor de la nivelul organelor interne (ficat, pancreas, splină, rinichi, uter, ovare, vezică urinară, prostată, sân, tiroidă etc.). 

Totodată, contribuie la caracterizarea naturii nodulilor și a blocurilor limfoganglionare.

Este o metodă folosită cu succes în aprecierea eficienței tratamentului emboligen (ficat – pentru tumori, uter – pentru fibroame) și antitumoral. 

Ecografia cu substanță de contrast mai este indicată în: 
  • detectarea rupturilor posttraumatice ale organelor (ficat, splină, rinichi etc.); 
  • aprecierea permeabilității tubare (histero-salpingo-contrastsonografie) și a refluxului vezico-ureteral;
  • explorarea transcraniană (neurologie): vizualizarea mai bună a vaselor, apecierea corectă a stenozelor, trombilor, vascularizației plăcilor de aterom, monitorizarea tratamentului trombolitic la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral; 
  • ecocardiografia de repaus și în ecocardiografia de stres. 

Desigur, parerea medicala este ca ecografia cu substanță de contrast nu exclude utilizarea altor metode imagistice, dar în multe situații le poate înlocui cu succes.