MONURAL Păreri antibiotic tratamentul infecțiilor tractului urinar. Rezumat prospect, administrare, contraindicaţii.

Monural plicuri cu fosfomicina, părerea comentariilor de pe grupurile si forumurile monitorizate cu recomandări despre a luat cineva monural, cand se ia monural, in cat timp trece infecția urinara cu monural:

1. Sentiment Pozitiv - 2,40
2. Sentiment Negativ- 0,50
3. Sentiment Neutru - 2,10

Stilul limbajului utilizat in parerile referitoare la Monural (versiune beta)
<.5 = nu este probabil prezent
> .5 = probabil prezent
> .75 = foarte probabil prezent
Analitic - 0,56
Certitudine - 0,31
Grad de inhibitie - 0,12
pareri forum monural antibiotic infectii urinare

Emotia parerilor referitoare la Monural (Plutchik)
<0,5 = nu este probabil prezent
> 0,5 = probabil prezent
> 0,75 = foarte probabil prezent
Incredere - 0,59

Ce este Monural şi pentru ce se utilizează

Monural contine in compoziție fosfomicin trometamol ca substanță activa. Este o molecula originala cu acțiune antibacteriana, derivata din acid fosfonic si dezvoltata de Zambon Research Laboratoires.

Monural este indicat in tratamentul infecțiilor acute necomplicate ale tractului urinar inferior determinate de germeni sensibili la fosfomicina.

Conform prospectului Monural contine fosfomicin trometamol ca substanta activa.

Fosfomicin este o molecula originala cu actiune antibacteriana, derivata din acid fosfonic si dezvoltata de Zambon Research Laboratoires.

Monural are un spectru larg de activitate bactericida cuprinzand bacterii grampozitive si gramnegative, inclusiv tulpinile producatoare de penicilaza si bacteriile cel mai frecvent izolate in infectiile urinare (E. coli, Proteus, Klebsiellae, Enterobacter, Pseudomonas, Staphylococcus).

Monural este in general bine tolerat. Ocazional pot aparea tulburari gastrointestinale (greata, diaree, pirozis) si mai rar poate aparea rash cutanat. Aceste reactii se retrag spontan si rapid fara sa necesite tratament.

Monural, datorita proprietatilor sale specifice, este indicat in special in tratamentul si profilaxia de scurta durata (una sau doua doze) a infectiilor acute necomplicate ale tractului urinar inferior.

S-a demonstrat ca acest mod de abordare terapeutica asigura urmatoarele avantaje:

  • este simpla si cu aceeasi eficacitate ca si terapia de lunga durata; 
  • este bine tolerata; 
  • nu exista riscul intreruperii prea rapide a tratamentului de catre pacient la remiterea simptomatologiei clinice; 
  • aceasta situatie se intalneste foarte des in practica clinica atunci cand se foloseste terapia de lunga durata in tratamentul infectiilor urinare necomplicate; 
  • datorita concentratiilor inalte atinse la locul infectiei se asigura o actiune bactericida asupra majoritatii bacteriilor patogene, aceasta reducand riscul aparitiei tulpinilor bacteriene rezistente; in sarcina se reduce riscul pentru fat. 

Mod de administrare Monural:


Monural se administreaza oral, de preferat pe stomacul gol, inainte de a merge la culcare si dupa golirea vezicii urinare.

Doza trebuie dizolvata intr-un pahar cu apa (50-70 ml) sau in alta bautura preferata nealcoolica si bauta imediat dupa dizolvare.

Adulti: Un plic (3 g de fosfomicina), o singura data. Simptomele clinice dispar obisnuit dupa 2-3 zile de la inceperea tratamentului.

In infectii acute ale tractului urinar inferior (cistite, uretrite nongonococice) determinate de germeni sensibili la Monural, o doza unica de 3 g fosfomicina este suficienta pentru vindecare.

Persistenta simptomelor locale, daca mai sunt, dupa tratament, nu este neaparat un semn al ineficientei tratamentului, ci poate fi consecinta inflamatiei anterioare.

In multe cazuri clinice dificile (varstnici, pacienti la pat, infectii recurente) sau in infectii datorate germenilor sensibili la doze mai crescute de antibiotic (Pseudomonas, Enterobacter, Proteus indol +) pot fi administrate doua doze de Monural la un interval de 24 ore.

In profilaxia infectiilor urinare dupa manevre chirurgicale si de diagnostic transuretrale se folosesc doua doze de Monural.

Prima doza de Monural se administreaza cu 3 ore inainte de interventia chirurgicala si a doua doza la 24 ore dupa prima doza.