Nicio Alternativa pentru Folinat de Calciu, Bleomicina, Cisplatina, Sinplatin. Criza medicamentelor oncologice loveste dur.

13 medicamente din Programul Național de Oncologie, printre care Asparaginase, Bleomicină, Cisplatină, Cytarabinum, Sinplatin, Folinat de Calciu, Leuprorelinum prezintă în acest moment risc de disparitie de pe piata romaneasca.

Cea mai importanta cauza a riscului de disparitie a medicamentelor pentru cancer este exportul paralel, urmata de interesul comercial al producatorului si politica de preturi a statului român.

Mai mult chiar, comercializarea a 24 de medicamente din Programul Național de Oncologie a fost întreruptă temporar sau permanent în România în perioada 2015-2017.
alternativa Folinat de Calciu

39 dintre cele 113 medicamente incluse în Programul Național de Oncologie, destinate persoanelor diagnosticate cu cancer și incluse pe lista decontată integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, au fost exportate paralel cel puțin o dată anul trecut, arată raportul realizat de Observatorul Român de Sănătate.

9 medicamente din Programul Național de Oncologie au preț mai mare în România decât în alte state din cadrul Uniunii Europene.

În prezent, 8 medicamente oncologice sunt aduse în România prin intermediul autorizațiilor de nevoi speciale, care reprezintă o excepție de la lege. 

Medicamentele aduse în România prin Autorizație de Nevoi Speciale sunt procurate de Unifarm la prețuri mai mari decât cele permise legal.

Care este explicația faptului că există 9 medicamente (echivalentul a 16 produse cu ambalaje diferite) pe lista Programului Național de Oncologie care sunt mai scumpe în România decât în alte state membre UE?

Autoritățile romane cu atributii in domeniu nu respectă legea care prevede efectuarea unei "corecții anuale" a prețurilor practicate în România. 

În ultimii opt ani, această corecție anuală a fost efectuată doar de 2 ori, autoritățile apelând la amânări repetate ale actualizării prețurilor, ultima amânare fiind anunțată în luna martie 2018, împingându-se astfel termenul actualizării în septembrie 2018.

Solutii pentru ca aceste probleme sa aiba o rezolvare sunt, mai trebuie insa si vointa de a le aplica in practica.

Intrarea Ministerului Sănătății în legalitate prin publicarea listei temporare de medicamente aflate sub interdicție la export paralel.

Amendarea legislației pentru a introduce obligativitatea autorităților de a anunța trimestrial dacă există medicamente aflate sub interdicție la export paralel.

Precizarea exactă în lege a sancțiunilor pentru companiile care nu respectă obligația de a anunța efectuarea unui export paralel sau nu raportează în sistemul electronic (SER) stocurile de medicamente.