Pareri Depresia postnatala. Wiki medical Depresia postpartum vs Psihoza postnatala.

WIKI. Depresia postpartum (DPP) este o tulburare psihică frecvent întalnitã la mamele, dar şi la partenerii acestora, în primele luni de la naştere.

Depresia postnatală este o problemă care afectează cam 15% dintre femei, în primul an după ce au dat naştere unui copil.

Un dezechilibru poate apărea şi în cazul unui avort spontan, dar şi după naşterea normală ori a unui făt mort şi chiar după adopţie. 

wiki medical pareri depresia postnatala vs psihoza postpartum

Simptomele depresiei postnatale vin pe nepregătite, majoritatea proaspetelor mămici aşteptându-se să fie bucuroase dupa naştere, nu triste.

Tristetea dupa nastere este considerata o etapa normala a matriarhatului timpuriu si dispare, de obicei, dupa 10 zile.

Insa, unele femei acuza simptome mai severe sau care dureaza mai mult decat cateva zile. Aceasta este depresia postnatala.

Depresia postnatala este o afectiune, la fel ca diabetul sau bolile de inima. Poate fi tratata prin terapie, organizatii care ofera suport moral si prin medicamentatie cu antidepresive.

Simptome depresiei postnatale au o amplitudine variabilă, asemenea insomniei, iritabilităţii, crizelor de plâns, sentimentelor de copleşire şi labilitatea afectivă, sunt frecvent intâlnite în primele zile după naştere (la mai mult de jumătate dintre femei).

Aceste stări (denumite şi “baby blues”) ating de obicei un maxim în ziua a patra şi se remit în mai puţin de 2 săptămâni, când modificările hormonale se atenuează.

Unele studii ajung la concluzia că depresia postnatala nu este o tulburare psihică propriu zisă, ci este o urmare a unor condiţii de nesecurizare materială şi afectivă a mamei.

Ajutând mai mult proaspăta mamă să treacă peste aceste anxietăţi, printr-un puternic suport afectiv, moral, şi chiar material al întregii familii, dar mai ales al partenerului de viaţă, simptomatologia depresiei pospartum se poate remite foarte rapid.

Importante în tratarea depresiei postnatale sunt alimentaţia sănătoasă, somnul şi mişcarea.

O altă ipoteză privind aparitia si evolutia depresiei postpartum constă în depleţia de acizi graşi Omega 3 de la nivelul cerebral al mamei în timpul ultimelor trei luni de sarcină, culminând cu momentul naşterii. 

Suplimentarea dietei cu acizi graşi omega 3 a avut rezultate favorabile în evoluţia stării afective a proaspetelor mămici.

Femeila care au depresie postanatală nu trebuie să se îndepărteze de familie sau de partenerul de viaţă, ci să le ceară ajutorul atunci când au nevoie, în special pe timpul nopţii. 

Un alt ajutor poate veni din partea unei dădace cu experienţă în creşterea noilor-născuţi, dar şi prin cursurile de parenting sau de masaj pentru bebeluşi.

Antidepresivele sunt de obicei folosite pentru cel puţin 6 luni, mai întâi pentru tratarea depresiei postpartum, şi apoi pentru prevenirea recăderilor. 

Pentru aceasta se poate recomanada continuarea tratamentului până la un an înainte de întreruperea gradată a acestuia.

ATENTIE! In cazuri rare, o femeie poate dezvolta psihoza postpartum (postnatala, dupa nastere). 

Psihoza postantala este o boala serioasa care include toate simptomele depresiei postnatale, la care se adauga ganduri de automutilare sau de a provoca rau copilului.