RISPOLEPT pareri tratament Schizofrenia acuta si cronica. Rezumat prospect.

Rispolept, parerea comentariilor de pe grupurile si forumurile monitorizate - Subiectivitate opinii 2,6; Obiectivitate comentarii 2,4; Acuratete 0,60.

1. Sentiment Pozitiv - 2,40
2. Sentiment Negativ- 0,60
3. Sentiment Neutru - 2,00

Stilul limbajului utilizat in parerile referitoare la Rispolept (versiune beta)
<.5 = nu este probabil prezent
> .5 = probabil prezent
> .75 = foarte probabil prezent
Analitic - 0,59
Certitudine - 0,32
Grad de inhibitie - 0,14
Rispolept antipsihotic pareri forumuri

Emotia parerilor referitoare la Rispolept (Plutchik)
<0,5 = nu este probabil prezent
> 0,5 = probabil prezent
> 0,75 = foarte probabil prezent
Surpriza - 0,55

Rispolept este un antipsihotic modern, apartinand unei noi clase de agenti antipsihotici, derivatii de benzisoxazol.

Risperidone este un antagonist monoaminergic selectiv cu proprietati unice. Are o afinitate ridicata pentru receptorii serotoninergici 5-HT2 si dopaminergici D2.

Risperidone se leaga de asemenea de receptorii alfa1-adrenergici si, cu o afinitate mai scazuta, de receptorii H1-histaminergici si alfa2-adrenergici.

Risperidone nu are afinitate pentru receptorii colinergici. Desi risperidone este un potent antagonist D2, considerat a imbunatati simptomele pozitive ale schizofreniei, spre deosebire de neurolepticele clasice produce mai putin depresia activitatii motorii si inducerea catalepsiei.

Antagonismul central echilibrat al serotoninei si al dopaminei poate reduce incidenta efectelor secundare extrapiramidale si extinde activitatea terapeutica asupra simptomelor negative si afective ale schizofreniei.

Este disponibil sub forma de tablete orale filmate secabile de 1, 2, 3 si 4 mg.

Ingredientele inactive din compozitia pentru tabletele de 1 mg de RISPOLEPT sunt lactoza, amidon de porumb, celuloza microcristalina, hipromeloza, stearat de magneziu, siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, propilenglicol.

Risperidone este complet absorbit dupa administrarea orala, atingand un varf plasmatic in 1 - 2 ore. Absorbtia nefiind afectata de hrana, risperidone poate fi administrat in timpul sau intre mese.

Risperidone este partial metabolizat in 9-hidroxi risperidone, care are o activitate farmacologica similara risperidonei.

Siguranta folosirii Rispoleptului in timpul sarcinii nu a fost determinata la om. Desi la animalele de experienta, risperidone nu a demonstrat toxicitate reproductiva directa, s-au observat unele efecte indirecte, prolactin sau SNC mediate.

In nici un studiu nu s-au observat efecte teratogenice. Prin urmare, Rispolept trebuie folosit in timpul sarcinii doar daca beneficiile depasesc riscurile.

Dozaj si mod de administrare RISPOLEPT:

Trecerea de la alte antipsihotice. Se recomanda, cand este medical posibil, o intrerupere gradata a tratamentului anterior la inceperea terapiei cu Rispolept. 

De asemenea, daca este recomandabil, la trecerea de la un antipsihotic depozit, initierea tratamentului cu Rispolept trebuie facuta inlocuind urmatoarea injectare programata. 

Necesitatea de a continua medicatia anti-parkinson trebuie reevaluata periodic. 

Adulti: Rispolept poate fi administrat 1 data sau de doua ori pe zi. Pacientii trebuie titrati la doza de 6 mg, gradat, de-a lungul a 3 zile. 

Pacientii cu afectiuni acute sau cronice ar trebui sa inceapa medicatia cu 2 mg pe zi. Doza trebuie marita la 4 mg in a doua zi si la 6 mg in ziua 3. Din ziua a-3-a, doza poate fi mentinuta neschimbata, sau individualizata, daca este necesar. Dozajul optim folosit de obicei este de 4 la 8 mg pe zi. 

Totusi, unii pacienti pot beneficia si de doze mai mici. Este medical indicat sa se abordeze o titrare gradata. 

Doze peste 10 mg pe zi nu s-au aratat superioare in eficacitate fata de doze mai mici, si pot cauza simptome extrapiramidale. 

De vreme ce nu a fost inca stabilita siguranta dozelor peste 16 mg pe zi, nu trebuie deci folosite doze peste acest nivel. Cand este necesara o sedare suplimentara, se poate administra impreuna cu Rispolept o benzodiazepina. 

Varstnici: Se recomanda o doza de start de 0, 5 mg de 2 ori pe zi. Aceasta doza poate fi ajustata individual cu cate 0, 5 mg de 2 ori pe zi, pana la 1-2 mg de 2 ori pe zi.

Rispolept trebuie administrat cu grija la acest grup de pacienti pana, la acumularea unei experiente suplimentare.

Copii: Experienta lipseste la copii sub 15 ani. Boli renale sau hepatice: Se recomanda o doza de start de 0, 5 mg de 2 ori pe zi. 

Aceasta doza poate fi ajustata individual cu cate 0, 5 mg de 2 ori pe zi, pana la 1 - 2 mg de 2 ori pe zi.

Rispolept trebuie administrat cu grija la acest grup de pacienti, pana la acumularea unei experiente suplimentare.

Rispolept este in general bine tolerat si adesea au fost greu de diferentiat efectele adverse de simptomele bolii in sine.

Reactiile adverse observate in asociatie cu administrarea de Rispolept sunt mentionate mai jos:

Comune: insomnie, agitatie, anxietate, cefalee.

Rare: somnolenta, oboseala, ameteala, greutate in concentrare, constipatie, dispepsie, greata/voma, dureri abdominale, incetosarea vederii, priapism, disfunctii de erectie, ejaculare si orgasm, incontinenta urinara, rinita, rash si alte reactii alergice.

Aceste informatii nu trebuie considerate ca fiind dovezi clinice.