Testul PANORAMA pareri si recomandari Screening Prenatal NonInvaziv.

WIKI. Testul Panorama este o metodă clinica de testare prenatală non invazivă (NIPT) a anomaliilor genetice fetale încă din primul trimestru de sarcină (începând cu săptămâna a noua de sarcină).

Cu toate că acest test are caracter atât de screening cât și de diagnostic, în prezent este încă general acceptat ca o metodă de screening prenatal.

Un tip de investigație se consideră non invaziv dacă se poate efectua fără a penetra bariera externă de apărare a organismului supus investigațiilor. 

pareri forumuri test panorama anomali genetice fetale

În viața intrauterină, fătul este protejat de cavitatea amniotică și lichidul conținut de aceasta. 

Până de curând metodele extinse de investigație prenatală a anomaliilor cromozomiale s-au bazat în mod tradițional pe proceduri diagnostice invazive, cum ar fi biopsia vilozităților coriale și amniocenteza. 

Aceste teste fiind invazive, au un risc crescut de pierdere a sarcinii (aproape de 1%), dar încă sunt considerate singurele metode de diagnostic prenatal.

Efectuând testul Panorama, se pot depista anomalii genetice, de la cele frecvente – Trisomia 21 (sindrom Down), Trisomia 18 (sindrom Edwards), Trisomia 13 (sindrom Patau) – până la altele mai rare. 

De asemenea, este posibilă determinarea precoce a sexului produsului de concepţie care poate fi foarte important pentru mamele cu risc de a transmite boli x–linkate (transmise prin cromozomul “X”) cum ar fi hiperplazia adrenală, ambiguitatea sexuală, distrofia musculară Duchenne. 

Cu ajutorul rtestului Panorama se poate determina chiar și Rh-ul fătului, important pentru mamele care au Rh negativ și parteneri cu Rh pozitiv.

Testul PANORAMA, parerea comentariilor de pe grupurile si forumurile monitorizate - Subiectivitate opinii 2,5; Obiectivitate comentarii 2,5; Acuratete 0,61.

1. Sentiment Pozitiv - 2,50
2. Sentiment Negativ- 0,70
3. Sentiment Neutru - 1,80

Recomandarea Testului PANORAMA  a fost facută la început la gravidele cu risc crescut: gravide cu vârsta peste 35 de ani, cu dublu test ce indică risc crescut pentru sindromul Down, cu ecografie sugestivă pentru anomalii cromozomiale sau la gravidele cu sarcină cu anomalii cromozomiale în antecedente.

În prezent testul Panorama poate fi recomandat întregii populații, costul testului fiind singurul obstacol major in calea introducerii sale pe scara larga.

Fa-ti testul prenatal Panorama si vei avea siguranta de care ai nevoie in sarcina, cu ajutorul celui mai cuprinzator si precis test genetic valabil astazi.