Wiki Septoplastia: Am 49 de ani si m-ar interesa cateva informatii legate de chirurgia nasului.

Intrebare: Am varsta de 49 de ani și m-ar interesa câteva informații legate de chirurgia nasului. Septoplastia este inclusă în rinoplastie? 

Ce avantaje și dezavantaje presupune procedura de septoplastie? În ce situații este recomandată? Ce se întâmplă dacă amanam septoplastia? 

Care sunt cele mai moderne metode de abordare a septoplastiei? Sunt disponibile și în România?

Raspuns: Septoplastia face parte din operația de rinoseptoplastie care, în ultimii ani, este privită ca un tot unitar.

Operatia de septoplastie se poate asocia si cu alte operatii din interiorul cavitatii nasului, si anume îndepartare de polipi sau corectia cornetelor (a turbinelor).
Pareri Operatia de Septoplastia Cat de sigura este

Portiunea de sept deviata se observa la inspectie folosind o sursa de lumina si specul nazal. Poate sa aiba diferite forme de deviatie: stânga, dreapta, anterior, posterior, superior sau inferior.

Prin urmare, medicul care efectuează rinoplastia trebuie să știe să facă și operația de septoplastie, precum și pe cea de micșorare a cornetelor nazale.

Septoplastia, dacă nu presupune complicații, aduce doar beneficii.

În cazul în care își fac apariția complicațiile, atunci cu siguranță vom putea vorbi desigur despre dezavantajele septoplastiei.

Toate procedeele chirurgicale implica un risc redus de infectie sau sangerare. Suplimentar, septoplastia induce un risc mic al perforatiei septului. Perforatia rareori necesita tratament.

Procedura de septoplastie se face atunci când este absolut necesară această intervenție, fapt pe care îl decide medicul specialist, în urma unui examen local endonazal. 

Deviația de sept poate conduce către alterarea funcției respiratorii, iar de aici decurg o serie de consecințe respiratorii și de fonație. 

Ceea ce în momentul de față se aplică în lume este disponibil și în România. 

Tot la noi în Romaniaă, pot fi folosite endoscopul, radiofrecvența și „laserul”, dar obiectivul operației este acela de a îndrepta septul și de a dezobstrua nasul, astfel încât funcția respiratorie să nu fie afectată. 

Metoda sau aparatele folosite în acest scop sunt mai puțin importante.