BAN2401 medicament nou pentru Alzheimer pareri pozitive in urma testelor clinice.

Cercetarile privind descoperirea unor noi molecule (medicamente) eficiente in tratarea maladiei Alzheimer incep sa dea rezultate bune, cercetatorii privind cu optimism evolutia studiilor farmacologice pe viitor.

În afară de câteva medicamente care pot încetini declinul memoriei timp de câteva luni, nu există in acest moment un tratament eficace (aprobat la scara larga) pentru Alzheimer, boala care afectează aproximativ 44 de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv 5,5 milioane de americani. 

Insa din pacate se estimează că aceste cifre se vor tripla până în anul 2050.
pareri pozitive ban2401 medicament nou eficient tratament Alzheimer

Multe alte medicamente au reuşit să reducă nivelurile de amiloide, dar nu au prevenit declinul memoriei sau alte dificultăţi cognitive ale pacientilor diagnosticati cu Alzheimer. 

În cazul administrării noului medicament BAN2401 s-a constatat atît un nivel de amiloid redus, cît şi scăderea declinului cognitiv comparativ cu pacienţii cărora li sa administrat placebo.

Studiul de fata a implicat 856 pacienţi din Statele Unite, Europa şi Japonia, cu simptome timpurii de declin cognitiv. 

Acestia au fost diagnosticaţi fie cu insuficienta cognitiva uşoară, fie cu demenţă uşoară a boolii Alzheimer, şi toate au avut acumulări semnificative de proteine amiloide, care se constituie în plăci la nivelul scoarţei cerebrale la persoanele cu boala Alzeheimer, a spus Dr. Lynn Kramer, medic-sef al Eisai, o companie cu sediul in Japonia care a dezvoltat medicamentul, cunoscut sub numele de BAN2401, împreună cu Biogen, cu sediul în Cambridge, Massachusetts.

Dintre cei 161 de pacienţi din grupul care a luat cea mai mare doza de BAN 2401, 81% au avut scăderi semnificative ale nivelurilor de amiloid, pe care le-au transformat din amiloid pozitiv în amiloid negativ.

Asta înseamnă ca nivelurile de amiloid pacienţilor a scăzut într-un procent suficient de mare pentru a ajunge sub pragul care provoacă demenţa. 

Şi pe o serie de teste cognitive şi funcţionale care măsoară memoria şi abilităţile cum ar fi planificarea şi raţionamentul, grupul cu doze mari de medicament a demonstrat un declin cognitiv care a scăzut cu 30% mai mult decât rata de scădere a grupului placebo.

Rezultatele pozitive au fost semnificative statistic la 18 luni după ce pacienţii au început să ia medicamentul, dar îmbunătăţirea a început să fie observată după aproximativ şase luni. 

Cei 253 de pacienţi din grupul care a primit cea de-a doua doză cea mai mare de BAN2401 aveau şi rezultate privind nivelul de amiloide şi cognitive care au urmat o tendinţă similară.