FDA pareri pozitive Elagolix aka Orilissa nou medicament destinat calmării durerilor în cazul endometriozei.

FDA a aprobat un nou medicament destinat calmării durerilor în cazul endometriozei moderate și severe: ORILISSA.

Elagolix (denumirea comercială Orilissa) este primul și singurul antagonist al hormonului eliberator de gonadotropine (GnRH), cu administrare orală, aprobat de FDA după mai bine de zece ani.

Elagolix reprezintă un tratament specific pentru femeile care suferă de endometrioză și a fost aprobat prin programul de evaluare accelerată al FDA. 

Orilissa pareri pozitive medicament tratament endometriozei

Producătorii estimează că medicamentul va fi disponibil în farmaciile din Statele Unite începând cu luna august a acestui an, informează Medical News Today.

Aprobarea s-a bazat pe date provenite din două studii de fază III, care au evaluat aproape 1.700 de paciente cu durere cauzată de endometrioză, moderată până la severă. 

Orilissa, comparativ cu terapia placebo, a demonstrat o reducere semnificativă a durerii, în cazul a trei dintre cele mai comune forme de endometrioză: durerile menstruale zilnice din zona pelviană, durerile din zona pelviană neasociate cu menstruația și durerile din timpul actului sexual.

Perioada recomandată de administrare a Orilissa este de până la 24 de luni pentru doza de 150 mg zilnic, de două ori pe zi și de până la 6 luni în doză de 200 mg zilnic, de două ori pe zi. 

O administrare prelungită peste aceste limite poate duce la complicații privind densitatea minerală a oaselor.

WIKI. Endometrioza afecteaza femeile care se afla intre perioada pubertatii si menopauza.

Caracterizata prin prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine uneori chiar si pe ovare, endometrioza afecteaza cu precadere femeile cu varstele cuprinse intre 25 si 40 de ani.

Endometrioza a fost raportata si la fete in varsta de 11 ani. Acest diagnostic il intalnim si la menopauza dar foarte rar.

Pana in prezent, specialistii nu au stabilit cu exactitate care sunt cauzele aparitiei endometriozei. O ipoteza privind aparitia endometriozei este inversarea fluxului menstrual (menstruatie retrograda), urmata de depozitarea si proliferarea tesutului endometrial in afara uterului.